A honatyák és honanyák vérüket adják az országért

A honatyák és honanyák vérüket adják az országért

Háromnapos véradási akció kezdődött a parlamentben a képviselőház és a bukaresti vérellátó központ partnerségének köszönhetően, írta az Agerpres.

Az akció indító eseményén az USR, a PSD, a PNL és az RMDSZ képviselőinek egy csoportja vett részt, egy részük rögtön a sajtótájékoztató után adott is vért.

Diana Stoica, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a romániai egészségügy súlyos vérhiánnyal küzd, mivel csak a lakosság 2 százaléka ad vért, ami messze elmarad az európai 6 százalékos átlagtól. A vérellátó központok nehézségek árán tudják ellátni a kórházakat, és a helyzet a pandémia alatt még rosszabbra fordult.

Carmen Mihălcescu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakciójának tagja hangsúlyozta, hogy a projekt politikai színezettől mentes, a törvényhozók szolidárisak ebben az ügyben.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) képviselő Csép Éva Andrea arra kérte kollégáit és a parlament minden alkalmazottját, hogy – egészségi állapotától függően – rendszeresen, évente egyszer-kétszer adjon vért.

Gabriela Horga, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) törvényhozója arra hívta fel a figyelmet, hogy a véradás a polgári szerepvállalás egyik formája, és más emberek túlélési esélyeit növelheti.

Fotó: illusztráció

Categories: Aktuális, Slider