Közszállítás: lenyelik az áramdrágulást vagy beépítik a jegyárba?

Közszállítás: lenyelik az áramdrágulást vagy beépítik a jegyárba?

Január és február hónapokban az Aradi Közszállítási Vállalat (CTP Arad) közel tízszer annyit fizet a villamosok fogyasztotta villanyáramért, mint tavaly. Claudiu Godja vezérigazgató szerdán az Agerpresnek azt nyilatkozta, hogy amíg 2021-ben átlag 233 lej/MW áron vásárolták az elektromos energiát, 2022 január-február hónapkra már 2.150 lej/MW-ot fizetnek.

A cég 19-re lapot húzott, mert az igazgató elmondása szerint csak januárra és februárra kötöttek beszállítói szerződést. Remélik, hogy az energiaárak ezt követően csökkennek. Ami egyáltalán nem biztos, és akkor a CTP márciustól még többet fizet, mint ha hosszabb távra, legalább fél esztendőre szerződött volna, hisz ilyen esetben más alkupozícióban ül asztalhoz.

A CTP villamos energia számlája januárban várhatóan 2,4 millió lej lesz, és Godja máris az eddigi szubvenció dupláját, mintegy 50 millió lejt akar 2022-re.

Egyelőre a jegyár emelését még nem lengették be, de látva a buszok fogyasztotta üzemanyag árának is az elszabadulását, ez sem kizárt.

Fotó: idén januárban behavazott villamosmegálló Mosóczon (Aradi Nap felvétele)

Categories: Aktuális, Slider