Gyertyagyújtás a kommunista megtorlás áldozataiank emlékművénél

Gyertyagyújtás a kommunista megtorlás áldozataiank emlékművénél

A magas fertőzöttségi arány következtében érvényben lévő korlátozások miatt nem hirdettek eseményt Pécskán az 1956-os forradalom és szabaságharc emlékére.

Ennek ellenére, szinte spontán módon, rövid megemlékezésre került sor szombaton este.

A Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület tagjai, a római katolikus plébánia közreműködésével gyújtottak gyertyát a kommunista megtorlás áldozatainak emlékművénél.

A rövid megemlékezésen részt vettek a plébánia ifjúsági csoportjának tagjai, az Egyháztanács több tagja és Antal Péter polgármester. A hősök lelki üdvéért ft. Czeglédi Ferenc c. esperes plébános és ft. Kocsik Zoltán vezetésével mondtak imát az összegyűltek.1948 és 1951 között Pécskán szolgált a legnagyobb erdélyi koncepciós per központi alakja, Szoboszlay Aladár római katolikus káplán, aki egy román-magyar államszervezet tervét dolgozta ki.

Az ügyben a Securitate 57 személyt tartóztatott le az ország több megyéjében (Arad, Temes, Maros, Hargita, Kovászna, Bukarest), köztük románokat is. Tízet közülük kivégeztek, ötöt életfogytig tartó, a többieket változó mértékű börtönbüntetésre ítéltek.

A halálra ítéltek sírját a mai napig nem találták meg, emlékükre az aradi In Memoriam 1956 Egyesület, Magyarország Külügyminisztériumának, Pécska város önkormányzatának és támogatók közreműködésével 2013 tavaszán emlékművet avatott a városközpontban lévő Szentháromság Parkban, amely ezóta a magyarság gyülekezőhelyévé vált nagyobb ünnepek alkalmával.

Sinka Pál

Categories: Életstílus, Slider