Időkapszula az épülő pécskai magyar bölcsőde alapzatában

Időkapszula az épülő pécskai magyar bölcsőde alapzatában

Pécskán időkapszulát helyeztek el a magyar állam támogatásával épülő új bölcsőde alapzatába. A járványügyi szabályok miatt a csütörtök délelőtti eseményen csak egyházi és világi elöljárók kis csoportja volt jelen.

A program áhítattal kezdődött, amelyet közösen mutatott be Czeglédi Ferenc római katolikus esperes plébános és Tóbiás Emőke Piroska református lelkipásztor, aki a szomszédos Szemlaki Egyházközség lelkészeként Pécska és Nagylak városok gyülekezeteit is szolgálja.

A lelkipásztor bevezetőjében kifejezte reményét, hogy az épülő falak között a helybeli és környékbeli magyar gyermekek megfelelő alapot kapnak majd a megmaradáshoz, a többségében románok lakta városban és vidéken.

„Itt a szórványban, de a határtól egy karnyújtásnyira, hidat is jelent ez az intézmény. A többségi románság és magyarok, a katolikusok és a kis református közösség között” – fogalmazott dr. Grezsa István miniszteri biztos, kitérve a 2016-ban indított Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programra, amelynek folytatásáról nemrég döntött a magyar kormány.

Farkas Zsolt közigazgatásügyi előadótanácsos, szentírási részletből kiindulva, elmondta: akik Istent szeretik, azoknak minden a javukra szolgál. Az új bölcsőde pedig a gyülekezet, a város, a magyarság javára válik.

Faragó Péter RMDSZ-es parlamenti képviselő köszönetet mondott a magyar kormánynak és a református püspökségnek amiért figyelnek a pécskai, az Arad megyei magyarságra is.

Antal Péter polgármester szerint az új bölcsőde kiegészíti majd a pécskai magyar tanintézményeket felügyelő 2-es számú Általános Iskolát és nagy segítség főleg a dolgozó édesanyáknak. „Jelenleg 200 pécskai óvodás vesz részt napközi programban, az ő számuk nő jövőtől” – tette hozzá.

A városban élő nemzetiségek közötti békés kapcsolatot szimbolizálva, a miniszteri megbízott és a polgármester által elhelyezett időkapszulát egy pécskai román ortodox ajánlotta fel. Érdekesség, hogy a rézből készült tartály nem sokkal ezelőttig egy ház falában pihent.    

Benne most az új pécskai magyar bölcsőde megépítésének idővonalát, támogatóinak, kivitelezőinek nevét tartalmazó, a résztvevő elöljárók által aláírt levél marad meg az utókornak.     

Az ünnepi eseményen részt vett Bölöni György megyei tanácsos, Miodrag Stanoiov alpolgármester, Bacsilla Eszter, a 2-es számú Általános Iskola igazgatója, illetve a pécskai és a szemlaki református gyülekezet gondnoka is.

Az építést a Királyhágómelléki Református Egyházkerület felügyeli, a költségeket pedig teljesen egészében Magyarország kormánya fedezi, a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében.

A helyszín a városközpontba vezető egykori Úri, mai nevén 124-es utca, a református templommal átellenben. A vásárolt telken álló építményt már 2019-ben lebontották, de a világjárvány miatt a munkálatok csak idén januárban kezdődhettek el.

A kivitelező bihari cég gyorsan dolgozik: a külső falak már részben állnak, az épület várhatóan az év végére elkészül, utána következik az engedélyeztetési eljárás és várhatóan a 2022-2023-as tanévtől nyithatja meg kaput Pécska legújabb oktatási intézménye.

Ide vallási hovatartozástól függetlenül várják majd a magyar gyermekeket, hiszen az üzemeltetést a város látja majd el. A bölcsőde mellett két óvodai csoport is működik majd, ami összesen 60 gyermek befogadását teszi lehetővé.

A lelkipásztor szerint már a szomszédos Kisperegről is jelezték, hogy lesz igény a bölcsődére.

Ez a második oktatási intézmény amelyet Arad megyében épít a református egyház a magyar kormány finanszírozásával, a megyeszékhelyen már majdnem kész a Csiky Gergely Főgimnázium keretében megnyitandó bölcsőde.

Sinka Pál

Categories: Aktuális, Slider