Szív formájú kupakgyűjtő Pécskán

Szív formájú kupakgyűjtő Pécskán

Közösségi és egyben környezetvédelmi összefogásra ösztönzi a város és a környékbeli települések lakóit a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület.

Dániából indult és azóta Magyarországon is népszerűvé vált kezdeményezést vezetnek be egy szív formájú kupakgyűjtő kihelyezése által Pécskán, a városháza elé.

– Sok kicsi sokra megy alapon szeretnénk segíteni helybeli és környékbeli beteg gyermekek ügyét, megkönnnyítve a bajban lévők mindennapjait – fejtette ki Balta Taics Tünde elnök.

A gyűjtőpontot a polgármester hivatal támogatásával hozták létre, és remélik, hogy a pécskaiak, tornyaiak, szederhátiak stb. fogékonyak lesznek a kezdeményezésre, amely által a műanyag hulladék egy része nem a kukába kerül, hanem újrahasznosítják, a kapott összeg pedig adomány formájában jut el a rászoruló családokanak.

A szív alakú gyűjtőbe az ásványvizes és üdítős flakonok kupakja mellett a dobozos italok (gyümölcslé, tej stb.) csavaros kupakja, sőt a flakonos mosószerek, öblítők, tisztítószerek, tusfürdők, samponok, balzsamok és testápolók kupakja, a fogkrémes tubus teteje, de az instant kávé, a kakaópor vagy épp a krémsajt dobozának műanyag fedele is elhelyezhető.

Az erre szakosodott központokban ezt a hulladékot is felvásárolják, felaprítják és ledarálják, a műanyagot granulátumból pedig többféle tárgy készül (például zöldség- vagy gyümölcstároló rekesz, szállítmányozásnál használt láda és tároló, szemetes- vagy hólapát), de az építőiparban vagy olykor az autógyártás során is hasznát vehetik.

Ha a kezdeményezés sikeres lesz, a pécskai egyesület egy második, szív alakú kupakgyűjtő kihelyezését tervezi a város Arad felőli bejaráta környékén.

Sinka Pál

Categories: Életstílus, Slider