Közpénz spanyolviaszra: egy bukaresti cég megmérte, a Maros-part a legcsendesebb

Közpénz spanyolviaszra: egy bukaresti cég megmérte, a Maros-part a legcsendesebb

A bukaresti Enviro Consult céget bízta meg a polgármesteri hivatal, mérje föl, melyek Arad legzajosabb utcái-pontjai, decibelben. A felmérésre egy határozat-tervezethez volt szükség, amelyik majd városi akciótervként kezeli a kérdést. A Bukarestben 200 lejes törzstőkével egy tömbházlakásba bejegyzett cég a pénzügyminisztérium honlapja szerint a 2019-es évet 374.070 lejes bevétellel, 69.146 lejes nettó profittal és nem kevesebb, mint 482.614 ezer lejes adóssággal zárta.

A fővárosiak megállapították, hogy zajszennyezés tekintetében (60 decibel+) Aradon élenjáró utcák a Vlaicu, a Ştefan Teneţchi, a Tribunul Corcheş, az Ovidiu, a Petru Rareş, a Voinicilor, a Maniu, a Titulescu, az Eugen Popa, az Ogorului, a Temesvári út, a Steagului, a Ştefan cel Mare, a Pompei, Radnai út, Bodrogi út, Dorobanţilor. Ezek zöménél a cég szerint a zajszint éjszaka is eléri az 50 decibelt. Viszont nem említik a Forradalom útját (Revoluţiei), vagy a Hegyalja-teret (Podgoria), amelyek Arad legzajosabb, legszennyezőbb övezetei közé tartoznak.

A megállapított magas éjszakai zajszint csak azért furcsa, mert Aradon 23.00-05.00 között kijárási tilalom van érvényben, autósok csak megalapozott indokkal közlekedhetnek, tehát a mindössze 10 decibeles különbség a nappali csúcsforgalom és az éjszakai forgalom között enyhén szólva megkérdőjelezhető.

A cég szakemberei megállapították, hogy Arad legcsendesebb övezete (50 decibel alatt) végig a Maros-part a parkokkal együtt.

Fotó: Hegyalja-tér (archív)

Categories: Aktuális, Slider