Hétfőn délben összeül a parlament

Hétfőn délben összeül a parlament

Hétfőn 12.00 órakor ül össze a december 6-án megválasztott új parlament. A két ház külön tartja első ülését, mindkettőt a legidősebb képviselő, illetve a legidősebb szenátor fogja elnökölni, és a négy legfiatalabb képviselő, illetve szenátor asszisztál mellettük titkári minőségben, írja az Agerpres.

Ezeken az üléseken parlamenti vitát még nem lehet tartani. Megalakulnak a mandátumokat hitelesítő bizottságok, amelyek 30 képviselőből, illetve 15 szenátorból állnak, ezek feladata ellenőrizni, hogy az új törvényhozók megválasztása a törvény betartásával zajlott-e. Amennyiben szabályellenességet állapítanak meg, a hitelesítő bizottságoknak joguk van egy megválasztott törvényhozó mandátumának érvénytelenítését is javasolni.

Mandátumuk hitelesítése után a képviselők és szenátorok leteszik az esküt.

A képviselőház és a szenátus akkor tekinthető jogilag megalakultnak, ha a képviselők, illetve a szenátorok mandátumának kétharmadát érvényesítették, és letették az esküt. Az eskütételt megtagadó törvényhozók mandátumát érvénytelennek tekintik. A képviselőház és a szenátus törvényes megalakulása után megválasztják a két jogalkotási fórum elnökét és a házbizottságok tagjait. Bemutatják a frakciókat, megalakulnak a szakbizottságok.

Categories: Aktuális, Slider