Mutassuk fel a magyar erőt és összefogást!

Mutassuk fel a magyar erőt és összefogást!

BÍRÓ ZOLTÁN, Kisjenő-Erdőhegy alpolgármestere, az RMDSZ Arad Megyei Szervezete szenátori listavezetője beszél a magyarság parlamenti képviseletének fontosságáról, az összefogásról.

Ön miben látja a romániai magyarság parlamenti képviseletének jelentőségét?

– Az RMDSZ a rendszerváltás óta eltelt három évtizedben folyamatosan képviselte a romániai magyarságot, védte közösségünk jogait. Vagy úgy, hogy kormányzati szerepet vállalt, vagy építő jellegű ellenzékben, mint teszi azt most is, de megszavaz minden olyan törvényt vagy törvénymódosítást, amely az emberek érdekeit szolgálják. Sőt, rendszeresen tesz le az asztalra törvényjavaslatokat, amelyek bővítik a magyarság jogait, hisz a román pártoktól ilyesmire nem számíthatunk. Éppen ezért szerintem egyetlen magyar sem akarja megtapasztalni, milyen az életünk parlamenti képviselet nélkül. Ha ott vagyunk, akkor mi döntünk a sorsunkról, mi emlékeztetjük a többséget, hogy államalapító nemzetként tekintsenek ránk ebben az országban, közösségi jogaink vannak, amelyeknek bővítéséért minden törvényes eszközt bevetünk a parlamentben. Ellenben ha kimaradunk a törvényhozásból, akkor számíthatunk eddig kiharcolt jogainknak azonnali megnyirbálására. Románia, EU-s tagállamként is még beláthatatlan távolságra áll attól, hogy a nemzeti kisebbségek helyzete, jogköre, önálló döntéshozatala legalább megközelítse a dél-tiroli németekét, a svédországi finnekét, vagy a katalánokét.

A kisebbségi jogok mellett milyen más területen szeretné új törvényekkel javítani a lakosság életminőségét?

– Enyhe túlzással, órákon át sorolhatnám, hol kellene azonnal változtatni, hisz gyakorlatilag a gazdaságnak, a hétköznapoknak nincs olyan területe, amely ne szorulna reformra, korszerűsítésre. De hogy hazabeszéljek, közigazgatási, alpolgármesteri tapasztalattal, mint szenátor első lépésként biztos a valódi decentralizációt céloznám meg. A választó számára elképzelhetetlenül centralizált, Bukarest-központú országban élünk. Mint minden településnek, Kisjenő-Erdőhegynek is gátolja a helyi döntéshozási, fejlesztési mechanizmusát a központosítás, hogy a legapróbb ügyekben is minisztériumi, állami intézményi engedélyek halmazát kell beszerezzük. És ezzel párhuzamosan kezdeményezném, hogy a helyi bevételekből sokkal nagyobb összeg maradjon az önkormányzatoknál, hisz csak mi tudjuk, milyen beruházások szükségesek a településeken.

De mint említettem, órákon át sorolhatnám, hogy mennyire létszükséglet ebben az országban az egészségügy, az oktatás, a szociális szolgáltatások, a közlekedés, az energiaszektor, a környezetvédelem, az elavult infrastruktúra, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar megkövesedett rendszereinek feltörése és azonnali reformja, hogy csupán a legfontosabbakat emeljem ki. Romániában minden, a lakosságot szolgáló rendszer működésképtelen, magyarán az alapoktól kell megreformálni.

Úgy érzi, hogy a december 6-i parlamenti választás sorsdöntőbb az előzőeknél?

– Igen, minden kétséget kizáróan. A fásultság, a távolmaradás nekünk, magyaroknak a magyar létünkbe kerülhet. Munkám során, habitusom miatt sok emberrel beszélgetek, látom, hogy egyre inkább közömbösek a politika, a választások iránt. Ezen sürgősen túl kell tegye magát minden aradi magyar választópolgár, mert kötelességünk felmutatni a románságnak az erőnket, az összefogásunkat. Ha nem mutatjuk meg mennyien vagyunk, akkor nem jutunk be a parlamentbe, és higgyék el, azonnal elkezdik majd eltörölni mindazt, amit az elmúlt három évtizedben kiharcoltunk. Gondoljunk az elmúlt évek támadásaira, a magyarellenes akciókra, a kirekesztésünkre irányuló ténykedésekre. A kivédéshez, a tiltakozáshoz, vagy ahhoz, hogy Európa, a világ tudomására hozzuk a bennünket ért atrocitásokat, kell az RMDSZ parlamenti jelenléte.

Ezért arra kérek minden Arad megyei magyart, hogy december 6-án menjen el szavazni az RMDSZ-re. Szeptember 27-én a helyhatósági választásokon már bizonyítottunk, bizonyítsunk jövő vasárnap is. Ne féljenek, a szavazóhelyiségekben betartják az egészségügyi szabályokat, nem veszélyesebb az a pár percig tartó voksolás, mint például egy kenyér megvásárlása a boltban. Mutassuk fel a magyar közösség erejét, összefogását, mutassuk meg, hogy számolni kell velünk!

(Comandat de UDMR Organizaţia Judeţeană Arad, editat de Asociaţia Qult-Ar, cod de identificare unică 13200002.)

Categories: Aktuális, Slider