Faragó Péter: nélkülünk senki ne döntsön a sorsunkról

Faragó Péter: nélkülünk senki ne döntsön a sorsunkról

Arad megye RMDSZ-es parlamenti képviselője országos és helyi ügyekről, a közelgő választások tétjéről, munkájáról is beszél.

Minden olyan választás, amelyen indul az RMDSZ, kiemelten fontos a romániai magyarság számára. Mennyiben más a december 6-i parlamenti választás?

– Csak annyiban más, hogy erre most rányomja a bélyegét a koronavírus járvány. Mivel a kampány idején a mozgási lehetőségek, a választókkal való közvetlen találkozók korlátozottak, nehezebb eljuttatni az üzeneteinket. Gondoljunk csak bele, hány magyar rendezvényt kellett lemondani Aradon és szerte a megyében, kezdve a majálistól a nyári falunapokon, a különböző kulturális rendezvényeken át a hagyományos Aradi Magyar Napokig és a megabálig. Mindezek kiváló alkalmak voltak arra, hogy találkozzunk, kötetlenebb keretek között beszélgessünk egymással.

Természetesen a pandémia mit sem változtatott a céljainkon: olyan eredményt kell elérnie az RMDSZ-nek december 6-án, hogy nélkülünk a parlamentben a jövőben se tudjanak dönteni a román pártok, senki ne léphessen át egy másfél milliós közösség feje fölött.

Pontosan ezért, kollégáimmal együtt sokadszorra is elmondjuk: az a pár perc, amit a szavazóhelyiségben töltünk, nem jelent számunkra semmiféle egészségügyi veszélyt, ha betartjuk a szabályokat, elsősorban a maszkviselést.

Arad megye RMDSZ-es parlamenti képviselőjének egy munkanapján mennyi idő jut az országos ügyek mellett a helyi problémák megoldására?

– Sokan úgy vélik, hogy a képviselő munkája abból áll, hogy ül a parlamentben és nyomogatja a szavazógombot. Ez tévedés, az ülésnapi tevékenység csupán a jéghegy csúcsa. Emellett ott vannak a bizottsági ülések, amelyeken eldőlhet egy-egy általunk javasolt törvénymódosítás sorsa, hisz nem mindegy, hogy a román kollégák mikor, milyen apró szócserével, szó-betoldással akarják csorbítani annak magyar élét. Nagyon résen kell lennünk, másképp sok hónapi munka vész kárba.

Számomra azonban kiemelten fontosak az Arad megyei ügyek. Magyarlakta településeink RMDSZ-es vezetői tudják, bármikor megkérhetnek, segítek egy-egy akta, pályázat, engedély és sorolhatnám a példákat, előretolásában Bukarestben. Sajnos, ez egy ilyen ország, itt a rendszerváltás után három évtizeddel sem akarják lebontani a centralizációt, minden apró ügyben Bukarestben akarnak dönteni. Én pedig azért is vagyok ott, hogy két ülésszak között, vagy a szünetekben minisztériumok, intézmények, hivatalok folyosóit rójam, segítsek az Arad megyei magyarságnak. Nem túlzás, amit állítok: aradi ügyeket hatékonyan és gyorsan csak aradi képviselő mozdíthat előre a fővárosban.

Ez azt jelenti, hogy a szeptember 27-i helyhatósági választásokon elért eredmények összefonódnak a parlamenti választások sikerével?

– Pontosan. Megkönnyíti a polgármestereink, alpolgármestereink, tanácsosaink elkövetkező négy esztendejét, ha maguk mögött tudnak egy parlamenti képviselőt, pont azon okok miatt, amelyeket az imént felsoroltam. Akkor a településeink bátrabban mernek pályázni, tervezni, megvalósítani a kampányban tett ígéreteket. Számunkra minden választás fontos, hisz csak így tudjuk megvédeni közösségünket, elősegíteni a kistelepülések fejlődését.

Visszatérve még egy gondolat erejéig az országos politikára, azt akarjuk, hogy december 6-a után az RMDSZ-nek még több szenátora, képviselője legyen a törvényhozásban. Mert akkor nem lehet nélkülünk kormányt alakítani, és ha nem lehet, akkor a kormányprogramot mi is írni fogjuk. Belefoglaljuk majd, hogy legyen minél nagyobb pénzügyi decentralizáció az önkormányzatok javára, legyen többek között olyan támogatás-politika, amelynek célkeresztjében a kis- és közepes vállalkozások, a gazdák állnak és még sorolhatnám azokat a terveket, amelyek megkönnyítik a hétköznapokat, élhetővé teszik a településeket.

Menjünk el december 6-án minél nagyob számban szavazni, mert az eredménytől függ, hogy bennünket komolyan fognak-e venni, lesz-e még nagyobb beleszólásunk ügyeinkbe, életünkbe. Biztos vagyok benne, hogy ha felmutatjuk erőnket, a magyar összefogást, akkor mi szabjuk meg a jövőnket szülőföldünkön. El kell érnünk, hogy a román politikában mi legyünk a mérleg nyelve!

(Comandat de UDMR Organizaţia Judeţeană Arad, editat de Asociaţia Qult-Ar, cod de identificare unică 13200002.)

Categories: Aktuális, Slider