Faragó Péter: ellenzékben is hatékony parlamenti érdekképviselet

Faragó Péter: ellenzékben is hatékony parlamenti érdekképviselet

FARAGÓ PÉTER, az RMDSZ aradi parlamenti képviselője, megyei elnök beszél parlamenti érdekképviseletről, a magyarságot érő támadások kivédésől, olyan törvénymódosításokról, amelyekkel megkönnyítették a hétköznapi emberek életét.

Azzal, hogy az RMDSZ nem vállalt kormányzati szerepet, távol volt a végrahajtó hatalomtól, sokkal nehezebben tudta a magyarság érdekeit érvényesíteni. Jó döntés volt?

– Meggyőződésem, hogy igen. Kidolgozott, pontos taktikával, következetes parlamenti munkával, a választókörzeteinkben hetente végzett rendszeres munkával sikerült az elmúlt években is érvényesíteni a romániai magyarság legfőbb célkitűzéseit. Minden döntésünk, lépésünk, szavazásunk, munkánk a törvényhozásban kizárólag a magyarság biztonságát szolgálták, csak azt tartottuk szem előtt, hogy semmiféle hátrány ne érje közösségünket. Annak ellenére, hogy az RMDSZ ellenzékben van a parlamentben, rendelkezünk elegendő erővel az érdekérvényesítéshez. Csak két példát mondanék: ma már Romániában lehetetlenség magyar osztályokat megszüntetni a beleegyezésünk nélkül, lehetetlenség úgy megváltoztatni a közigazgatási határokat, hogy azzal módosuljanak az etnikai arányok.

Miközben a román nacionalista megnyilvánulások száma alig apad, mennyire vannak önök a parlamentben és azon kívül felvértezve a gyakran váratlan támadások okos, higgadt kivédésére?

– Azt nem mondhatom, hogy megszoktuk ezeket, mert a XXI. század Európájában, az Európai Unióban a nacionalista kirohanásoknak igazából már nem lenne helye, hisz tulajdonképpen egy szekeret kellene húzzon a románság az összes itt élő kisebbséggel. Nem másért, de mi magyarság államalapító nemzet ebben a régióban. Az RMDSZ a román törvényhozás fontos része, ezért kénytelenek vagyunk ezekre a nacionalista kirohanásokra is felkészülni. Sőt, rendre pontos, megkérdőjelezhetetlen válaszokat adni, védeni a magyar közösséget. Bizonyára az olvasók emlékszenek, hogy 2018-ban Románia centenáriuma alkalmából miként próbáltak bennünket támadni és elszigetelni. Egy évvel később az úzvölgyi, példátlan nacionalista agresszióval szembesültünk. S mi volt a legkarakánabb válaszunk? Hogy példás részvételt mutattunk az EP-választásokon, továbbra is erős brüsszeli képviselettel rendelkezünk.

De fontos megemlíteni, hogy amikor kiderült, a koronavírus azért közelebb hozta a magyarokat és a románokat, hisz rájöttünk, nem egymást, hanem a vírust kell legyőzni, Klaus Iohannis államfő a magyar nyelvből gúnyt űző, és a magyarságot megbélyegző nyilatkozattal rukkolt elő. Kérdezhetnénk, csak nem zavarta az erdélyi, partiumi, bánsági társadalmi béke gyors közeledése?

Nekünk erre is megvolt a válaszunk: a helyhatósági választásokon megőriztük, helyenként bővítettük pillérjeinket. Arad megyében tény, elvesztettük Nagyszintyét, de megnyertük Sofronyát, sőt, Kisjenő-Erdőhegyen alpolgármesterünk lett. Köszönhetően választópolgárainknak.

Soroljon fel néhány olyan, a hétköznapi embereket érintő törvénymódosítást, amely az RMDSZ-hez kötődik?

– A mögöttem álló négy esztendő során rengeteg olyan törvényt vagy törvénymódosítást verekedtünk át – és ez a kifejezés távolról sem túlzás – a parlamenten, amelyek enyhítettek, javítottak a lakosság életkörülményein.

Mivel a családvédelem számunkra fontos prioritás, emeltük a gyermekpénz összegét úgy, hogy eltöröltettük a méltánytalan számolási rendszert. És hogy ne csupán a pénzről beszéljek, munkánknak köszönhetően erősebb és hatékonyabb védelemben részesülnek a családon belüli erőszak áldozatai.

Ugyanakkor kiemelném, hogy az oktatás terén is kézelfogható eredményeket értünk el: ingyen utazhatnak a diákok és ami talán ennél is fontosabb a romániai magyarságnak, hogy a kisebbségeknek differenciált program alapján oktatják a román nyelvet, nem pedig úgy, mintha az anyanyelve lenne a magyar tanulónak.

És feltétlenül kiemelném a törvénymódosítások közül, hogy a korábbi támogatások kiterjesztésével új pályázati lehetőségeket teremtettünk a gazdáknak, vállalkozóknak, a termelőknek. Ma már sokkal szélesebb a paletta, az érintettek több anyagi, fejlesztési támogatásra pályázhatnak, amivel bővíthetik tevékenységüket, nagyobb biztonságban érezhetik vállalkozásukat és családjukat.

Ma a világjárványnak köszönhetően az egészségügy még inkább a hétköznapok célkeresztjébe került. A kritikus állapotban lévő egészségügyet szolgálja, hogy az RMDSZ parlamenti munkájának köszönhetően például, ingázókkal oldottuk meg a kistelepülések családorvos-hiányát. De azt is elértük, hogy azokon a településeken, ahol a magyarság számaránya eléri a 20 százalékot, a betegek anyanyelvükön fordulhassanak panaszaikkal az orvosukhoz.

(Comandat de UDMR Organizaţia Judeţeană Arad, editat de Asociaţia Qult-Ar, cod de identificare unică 13200002.)

Categories: Aktuális, Slider