Koronavírus nélkül is ezrével halnak meg Romániában kórházi fertőzésben

Koronavírus nélkül is ezrével halnak meg Romániában kórházi fertőzésben

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) statisztikája szerint csak 2018-ban a romániai kórházakban több mint ezer beteg vesztette életét azért, mert az úgynevezett szuperbaktériumokkal fertőződött meg az egészségügyi intézményekben, írja az economica.net. Az INSP részletes tanulmányt közölt erről a problémáról jelezve, hogy ezek a kórházi baktériumok egyre ellenállóbbak az ismert antibiotikumokkal szemben.

A legismertebb ilyen szuperbaktérium az MRSA (a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus), és EU-s szinten ez a baktérium Romániában szedte a legtöbb áldozatát, állítja az INSP tanulmánya.

“Egyre több baktériumot hívhatunk szuperbaktériumnak, és sajnos nincs most olyan jel, ami arra utalna, hogy ebben pozitív változás következhetne be. Az egyértelmű, hogy nincs olyan antibiotikum, ami valamennyi kórokozó ellen hatásos lenne, továbbá előbb-utóbb valamennyi szerrel szemben kialakul valamilyen szintű ellenálló képesség, azaz rezisztencia” – állapította meg a webbeteg.hu portálon dr. Pék Tamás infektológus. “Az összesített antibiotikum felírás túlzott, sok a gyógyszerrendelés, ezek közül túl sok széles spektrumú antibiotikumot írnak fel feleslegesen, ami a rezisztens kórokozók szaporodásának melegágya. A szezonális felhasználást figyelembe véve az a következtetés vonható le, hogy a vírusfertőzésekre továbbra is gyakran írnak fel antibakteriális készítményt, amelynek természetesen semmilyen pozitív hatása nincs” – olvasható a magyar infektológus cikkében.

Categories: Aktuális, Slider