Helyhatósági választások kampánypénze: ki mennyit dobott a kasszába

Helyhatósági választások kampánypénze: ki mennyit dobott a kasszába

Az atlatszo.ro portál szúrta ki, hogy az Expert Forum oldalon pártokra, jelöltekre lebontva megnézhető, hogy a helyhatósági választásokon melyik megyében ki, mennyivel támogatta meg a saját kampányát. A jelöltek kampányhozzájárulására a választási törvény lehetőséget ad, más kérdés, hogy Romániában a kampányfinanszírozási rendszer még kiforratlan. Az atlatszo.ro számítása szerint az RMDSZ jelöltjei országos szinten 4,2 millió lejjel finanszírozták a Szövetség helyhatósági választási kampányát.

Arad megyében saját kampányába a legtöbb pénzt Mészár Sándor, az RMDSZ aradi polgármesterjelöltje áldozta. De az is kiderül, hogy eredmény szempontjából kinek érte meg, és kinek nem. Mert előfordult, hogy sokkal többe került a bukás, mint a győzelem. Az Expert Forum a választási hatóság (AEP) adataira alapozva állította össze a listáit. Amelyik természetesen nem teljes, új adatok birtokában rendszeresen frissítik. Az AEP bizonyos költségeket visszatérít majd a jelölteknek.

Ezen a linken megnézheti, hogy a megyékben melyik párt, melyik jelöltje, mennyi pénzt dobott be a közös kasszába. Válasszon megyét, pártot:

https://expertforum.ro/finantari-partide/contributii-campanie.html

Categories: Aktuális, Slider