Augusztus 20. Pécskán: szentmise, kenyérszentelés és névtábla avatás

Augusztus 20. Pécskán: szentmise, kenyérszentelés és névtábla avatás

– Megmaradni azáltal, hogy megújulunk hitben, Szent István királyunk példáját követve – ez volt az augusztus 20-i ünnepi szentmise szentbeszédének üzenete, amelyet ft. Czeglédi Ferenc esperes-plébános mutatott be a pécskai római katolikus templomban.

A padsorokban nagy számú hívó foglalt helyet, a kötelező távolság megtartásával, maszkot viselve. Köztük volt Antal Péter polgármester, Miodrag Stanoiov alpolgármester, Bölöni György megyei tanácsos, Bacsilla Eszter, a 2-es számú Általános Iskola igazgatója, az Egyháztanács tagjai és a társszervező Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület több tagja is.

Az ünneplés a templom szomszédságában lévő Szentháromság Parkban folytatódott, Szent István mellszobra mellet, ahol Balta Tajcs Tünde, a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület elnöke köszöntött mindenkit és felvázolta államalapító királyunk életét és hagyatékát.

– Úgy gondolom más érzéssel jövünk ide a parkba, amióta itt van Szent István mellszobra – jelentette ki Bölöni György megyei tanácsos, a helyi RMDSZ elnöke, az egy évvel ezelőtt felavatott, Szarvas város által ajándékozott alkotásra utalva.

Ezután ft. Czeglédi Ferenc esperes-plébános, majd nm. Tóbiás Tibor György református lelkész megáldotta az új kenyeret, amelyet később közösen fogyasztottak el az egybegyűltek.

A polgármesteri hivatal, a helyi RMDSZ, a Református Egyházközség, az Erdélyi Vitézi Rend, a tornyai Pro Pir Kult Egyesület, a a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület, a római katolikus Egyháztanács és a 2-es számú Általános Iskola képviselői koszorút helyeztek el a szobornál.

Az augusztus 20-i program következő állomása a Pécskai Magyar Ház Közösségi Ház volt, amely előtt leleplezték Ferencz Botond kovásznai fafaragó és Bartos Tünde székelyudvarhelyi népművészeti festő munkáját.

– A közösségi ház névtáblája tulajdonképpen egy jelképes kapu, ami a pécskai összmagyarság befogadását jelképezi. A kapú díszítése hármas halomból induló életfa, tulipán és rozetta díszítéssel. A kaput bezáró ív a magyar koronára emlékeztet és középen a megújúlás, a beteljesűlés rozettája, a tetején pedig hagyományos zsindejes tető található.

A tábla mintázata a hagyományos népi motívumokra nyúlik vissza. Maga a név egy koszorúba van fogva, az azon belüli világot a koszorú körbe fonja, a bezárt kör pedig a teljességet jelképezi.

Kivánom, hogy ahogyan a motívum körbefutja a nevet, ugyanolyan egységes és védett legyen a mi közösségünk is – részletezte az egyesület elnöke.

– Fontos megmaradnunk itt, a szórványban, magyarnak, de mindenek előtt kereszténynek – fogalmazott a leleplezést követően nm. Tóbiás Tibor György református lelkész.

Antal Péter polgármester elmondta: biztos benne, hogy ez a tábla is ugyanúgy megmarad, mint a Szent István-mellszobor, hiszen már bebizonyosodott, hogy Pécskán a románok és a magyarok békességben élnek.

A program beszélgetéssel ért véget a ház udvarán, a felszeletelt új kenyér, sütemény és üdítő mellett, a szervező egyesület jóvoltából.

Sinka Pál

Categories: Aktuális, Slider