Aradi Kamaraszínház: újabb három előadás

Aradi Kamaraszínház: újabb három előadás

Újabb három előadás szerepel az Aradi Kamaraszínház júliusi programjában. Aradra érkezik a Kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum, vendégül látjuk Szarvas József egyéni estjét, valamint egy újabb gyerekelőadással örvendeztetjük meg a legfiatalabbakat. A nyári évad június közepén indult be, azóta egy színházi és két népzenei koncertet, valamint egy kabaréestet láthatott az aradi közönség.

A szabadtéri előadások sorozata július 17-én folytatódik a Kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum Művészet című előadásával, július 27-én Szarvas József Pustol a hó című egyéni estjével vendégszerepel Aradon, majd július 30-án A kiskakas gyént félkrajcárja várja a gyerekeket az Arad Megyei Kulturális Központ nyári színházában (Baritiu utca 16.).

Előadás művészetről és barátságról

Július 17-én, pénteken, 20 órakor a Kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum Művészet című előadását láthatják az érdeklődők.

Mi vajon hogy állunk a barátsággal? Nem háborít fel, ha olyat tesz a barátunk, amivel nem értünk egyet? Jó vele együtt nevetni másokon? Szeretjük-e őt akkor is, ha másképp vélekedik a világról, ha nem fogadja el a segítségünket, ha titkai vannak előttünk…? És ha gerinctelen, behízelgő alakká változik, vajon a szemébe merjük ezt mondani? Ezekkel a kérdésekkel szembesíti a nézőket Yasmina Reza francia drámaíró Művészet című kortárs darabja, amely három férfi barátságát helyezi a fókuszpontba. Az utóbbi évek nagy nemzetközi színházi sikereket elért drámája Barabás Árpád rendezésében került színpadra.

Az előadás szereposztásában Kolcsár József és Kiss László mellett ott találjuk az aradiak számára jól ismert Lung László Zsoltot is, aki az Aradi Kamaraszínház több előadásában is játszott. Láthattuk a Rosenkrantz és Guildenstern halottcímű előadásban, a Gyerekességek főszerepében vagy a Tótékban.

Pustol a hó, avagy hogyan lesz a tanyasi kisfiúból a Nemzeti színésze

Július 27-én, hétfőn, 20 órakor egyéni esttel mutatkozik be a közönség előtt Szarvas József Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Budapesti Nemzeti Színház tagja, aki önmagával számot vetve írta meg önéletrajzi könyvét Bérczes László rendező, dramaturg segítségével. A 2018 nyarán megjelent életregény nyomán született meg a Pustol a hó című színházi előadás, amely Szarvas József életéről, különleges életpályájáról szól, viszont több mint egy életrajzi írás feldolgozása: beavatás egy olyan életbe, amelyet bárminek lehet nevezni, csak könnyűnek nem.

Szarvas József egyéni estje szerepel a Budapesti Nemzeti Színház repertoárjában is. „Ez az est olyan lesz, mint egy vallomás, egy kérdésfeltevés, egy ajánlat, ha tetszik, egy életútfolyam vagy egy gyerektörténet, melynek egyik végpontján egy kisgyerek és annak vágyai, álmai szerepelnek, a másik végpontján egy hatvanéves férfi gondolatai, közte pedig a megtett életút szakmai sikerei, kudarcai”, vallja egyszemélyes előadásáról Szarvas József, aki az alábbi szavakkal ajánlja a nézők figyelmébe produkcióját: „Az előadás többek között azt a kérdést veti fel, hogy hogyan lehet a csúcspontokhoz, a vágyott dolgokhoz, például a Kaszás Attila Pajtaszínház megalapításához vagy a Tündérkert programhoz eljutni. Hogy hogyan lehet az, hogy egy hentesnek készülő tanyasi kisfiú egyszer csak a Csokonai Színház segédszínésze, a Vígszínház, a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, majd pedig a Nemzeti Színház színésze lesz. Magamról beszélek, de hátha sikerül ezt úgy megfogalmazni, hogy nézzen bele mindenki a saját gyermeki énjébe.”

Zenés mesejáték a 80-as évek egyik legnépszerűbb gyereksztárjával

Július 30-án, csütörtökön 18 órakor a Görbetükör Társulat előadásában A kiskakas gyént félkrajcárja című interaktív, zenés produkció várja a gyerekközönséget. A színpadon megelevenedik az isztambuli palota környezete és hangulata. A klasszikus mesét új köntösben láthatják az aradi gyerekek Kovács Róbert rendezésében, aki a szereposztásban is feltűnik. Az előadás 3-12 éves korig ajánlott.

Kovács Robi színész, rendező, műsorvezetőt bár a nézők többsége még A világ legrosszabb gyereke című ifjúsági film főszereplőjeként és a Kölyökidő című televíziós műsor tagjaként ismeri, már több mint két évtizede színpadon is szerepel. Több színházban játszott, 2006 májusában pedig Görbetükör néven megalakította folyamatosan bővülő társulatát. A találkozás Kovács Robival minden bizonnyal örömmel tölti el azokat a nézőinket is, akik emlékeznek az egykori komisz kinézetű kisfiú jellegzetes vörös hajára és szeplős arcára.

A Görbetükör Társulat A kiskakas gyémánt félkrajcárja című gyerekelőadásra 5 (egységes ár), a Kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum Művészet című előadására, valamint Szarvas József Pustol a hó című egyéni estjére 15 (teljes árú), 10 (nyugdíjas, egyetemi hallgató), illetve 5 (diák) lejes áron válthatók jegyek online, a www.biletmaster.ro oldalon. Akinek nincs lehetősége online vásárlásra, jegyigényét jelezheti telefonon a nagyszínház pénztárában a 0744-475-144-es számon, jegyét pedig felveheti az előadás előtt egy órával a helyszínen. Telefonos jegyfoglalás hétfőtől péntekig 10 – 16, szombaton 10 – 12 óra között.

Felhívjuk nézőink figyelmét, hogy a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében belépéskor érintésmentes testhőmérséklet-mérést végzünk, kötelező az egészségügyi maszk viselése és a távolságtartás.

(Az Aradi Kamaraszínház sajtóközleménye)

Vezető fotó: A kiskakas gyémánt félkrajcárja

Szarvas József
Művészet
Categories: Életstílus, Slider