Leszavazták a magyar közösség hivatalos napját

Leszavazták a magyar közösség hivatalos napját

Negatívan véleményezték a bizottságban, majd leszavazták azt, hogy március 15. legyen hivatalosan a romániai magyar közösség napja. Pedig úgy szavazhattak volna ma a törvényhozók, hogy semmit nem veszítenek vele.

Az elmúlt hetekben az a benyomásunk, hogy a remény politikája ma már nem működik a többség és kisebbség viszonyában, hogy egyesek a reménykeltés helyett a gyűlöletet szítják. Mintha úgy gondolnák, hogy eljött a pillanata a közös építkezés leállításának, aminek a jeleit 2012-2013 óta látjuk, de ami most, a járvány idején felgyorsult.

Ma Románia Parlamentje bebizonyította, hogy valóban paradigmaváltásról van szó a többség és kisebbség viszonyában. Bebizonyította, hogy ami az elmúlt hónapokban történt, az nem csupán egy kisiklás. Hogy amit eddig közösen elértünk, az csak szemfényvesztés volt.

Pedig továbbra is a jövő felé kellene fordulni. Egy olyan jövő felé, amely a kölcsönös tiszteleten alapul, és a közös tervezésről szól. Mi továbbra arra kérjük a román politikusokat, hogy adjanak annak esélyt, hogy folytassuk a remény politikáját a többség-kisebbség viszonyában.

(RMDSZ-sajtóközlemény)

Categories: Aktuális, Slider