“Leárazta” egy aradi cég az Engie gázszolgáltatót

“Leárazta” egy aradi cég az Engie gázszolgáltatót

Az energiahatóság (ANRE) már korábban jelezte, hogy július 1-től Romániában liberalizálják a földgáz piaci árát, erről a szolgáltatók is értesítették már a lakosságot, cégeket a számla mellé csatolt levélben. A fogyasztó választhat, hogy megmarad az eddigi szolgáltatójánál, vagy lecseréli, ami egy lejébe sem kerül, de erről június 30-ig döntenie kell.

Az ANRE honlapján azonban mostanáig csupán az Engie tette közzé, hogy aki vele hosszabbít szerződést, az gyakorlatilag az eddig is fizetett hatósági áron kapja a földgázt. Kérdés persze, hogy meddig. Megjegyzendő, hogy az elmúlt években a romániai hatósági ár nem minden esetben volt alacsonyabb a piaci árnál, előfordult, hogy a földgáz a bécsi gáz-tőzsdén olcsóbb volt, mint amennyit nekünk leszámlázott a szolgáltató.

Az első konkurens, amelyik valamelyest alákínál az Engie-nek furcsa módon az aradi Gaz Vest Rt., amelyik 1,1 %-os részesedéssel egy apró szereplője a piacnak. Az Engie ára 125,17 lej/MWh, a Gaz Vest kínálata 121,38 lej/MWh. Vagyis pont ideje volt, hogy alig bő egy hónappal a piaci liberalizáció előtt megjelenjenek a konkurensek, várhatóan a többiek is követik. A Gaz Vest ajánlata most csak három hónapra érvényes, ezt követően módosíthatja az árat, ám erről idejében köteles értesíteni a fogyasztót.

A liberalizálás részletei az ANRE honlapján olvashatóak:

https://www.anre.ro/ro/presa/comunicate/informare-privind-preturile-pentru-furnizarea-gazelor-naturale-la-clientii-casnici-incepand-cu-data-de-1-iulie-2020

(JELEN SZÖVEG NEM ARRA SZOLGÁL, HOGY AZ OLVASÓT VALAMELYIK SZOLGÁLTATÓ IRÁNYÁBA TERELJE. MIELŐTT BÁRKI ALÁÍRJA A SZERZŐDÉST, OLVASSA EL, TANULMÁNYOZZA FIGYELMESEN AZ AJÁNLATOKAT)

Categories: Gazdaság, Slider