Indulhatnak a vendégmunkás-különvonatok

Indulhatnak a vendégmunkás-különvonatok

Rövid, de hatékony diplomáciai nyomás és érdeklobbi hatására a közlekedési minisztérium meghozta a rendeletet olyan különvonatok indítására-fogadására, amelyek mezőgazdasági idénymunkásokat vagy ápolókat, egészségügyi személyzetet stb. szállít nyugat-európai országokba. A határozat május 7-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben, s azért volt rá szükség, mert a katonai rendeletek korlátozták a vonatközlekedést.

A legaktívabb lobbit Ausztria fejtette ki, mert indítják az első szerelvényeket. A tartományaikban összesen körülbelül 70 ezer román állampolgár dolgozik idős- vagy beteggondozóként, ápolóként, hiányukban megroggyant az ellátórendszer. A jelek szerint az osztrákok nagyon bíztak a román kormányban, mert még a rendelet megjelenése előtt már árulták a jegyeket a május 10-től induló Temesvár-Bécs (Schwechat) – az ÖBB által biztosított – járatokra. A következő május 12-én majd 13-án gördül ki Temesvárról. A járatok nem állnak meg Magyarországon.

A Tiroler Tageszeitung információ szerint egy jegy 279 euróba kerül és tartalmazza még az érkezéskor elvégzendő koronavírus-teszt költségét valamint a jegyet a célállomásra.

Fotó: illusztráció

Categories: Környékünk, Slider