Iohannis alágyújtott a magyargyűlöletnek

Iohannis alágyújtott a magyargyűlöletnek

Klaus Iohannis államfő sajtótájékoztatóján hihetetlennek nevezte, ami a parlamentben történik, mondván, míg ők a vírus ellen harcolnak, addig a PSD segít az RMDSZ-nek Székelyföld autonómiáját megvalósítani. Ennek fényében nyilatkozatát úgy kezdte: “Jó napot, kedves románok!”, majd magyarul hozzátette: “Jó napot kívánok, kedves PSD!” – számol be a Transindex az eseményről.

Ezzel az elnök arra utalt, hogy hétfőn hallgatólagosan (tehát anélkül, hogy napirendre került volna, s így vitázhattak és szavazhattak volna róla) átment a képviselőházon az autonómiatervezet, amelyet Kulcsár-Terza József képviselő nyújtott be, a döntő ház azonban a szenátus lesz “Hihetetlen, hová jutott a PSD, hihetetlen, milyen megállapodások születnek a parlamentben – fakadt ki Iohannis. “Míg mi a járvány ellen harcolunk, a PSD azért harcol, hogy Erdélyt a magyaroknak adja” – háborgott. Az elnök leszögezte: amíg ő az államfő, ilyen törvény nem születhet meg. “Ciolacu, vajon Orbán Viktor mit ígért ezért cserébe?” – olvasható a portál hírében.

“Klaus Iohannis hisztérikus, államelnökhöz méltatlan nyilatkozatot tett, ami a Nagy Románia Párt erőszakos és veszélyes politikájára emlékeztet: a magyarok elveszik Erdélyt. Ma az elmúlt 31 év példátlan megnyilvánulásának voltunk tanúi, hiszen az elnöki palota mikrofonjától zúg a félretájékoztatás, és a magyarok elleni gyűlöletkeltés. Az RMDSZ határozottan elutasítja ezt a fajta beszédet és a gyűlöletkeltést. Az államelnöknek elnézést kell kérnie ezért nagyon veszélyesen elsiklott mondatáért!” – idézi a Transindex Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt.

Szerdán 14 órára össze is hívták a szenátus plénumát, ahol az egyetlen tervezet, ami napirendre kerül nem más lesz, mint Székelyföld autonómia-statútuma, amit várhatóan leszavaznak, ahogy ezt Marcel Ciolacu PSD-elnök meg is ígért.

Categories: Aktuális, Slider