Winkler uniós ösztönző terveket sürget

Winkler uniós ösztönző terveket sürget

A koronavírus járvány gazdasági és társadalmi válságot okoz az Európai Unióban, ennek leküzdésére olyan hatékony gazdasági ösztönző tervre van szükség, mint 2008-ban, amikor a pénzügyi világválság hatásait kellett enyhíteni – hívta fel a figyelmet európai parlamenti nyilatkozatában Winkler Gyula EP-képviselő annak kapcsán, hogy a Brüsszelben ülésező plénum a Covid-19 okozta krízis kérdését vitatta meg.

A koronavírus járvány elterjedése már szerte az unióban közegészségügyi krízist okozott. Ennek a válságnak a kezelését európai szinten kell összehangolni. A tagállami intézkedéseket az európai szintű cselekvéssel összhangban kell meghozni és a szolidaritás kötelező érvényű. Ugyanakkor a közegészségügyi válság további krízist fog okozni, gazdasági és társadalmi téren egyaránt válság alakul ki. A globális gazdaságban nagyon fontos, hogy az EU védje meg a társadalom veszélyeztetett tagjait, de az is, hogy az érintett vállalkozásokat támogassa az unió” – fogalmazott Winkler Gyula.

Az RMDSZ EP-képviselője rámutatott, hogy a világszintű becslések szerint az EU – rövid távon – a 2008-as pénzügyi világválsághoz hasonló krízisre számíthat. „Éppen ezért az EU válasza olyan célirányos és határozott kell hogy legyen, mint amilyen 2008-ban volt. Európai gazdasági ösztönző tervre van szükség, amely uniós költségvetésre épül. Az Európai Gazdasági Fellendítési Terv 2008-ban 200 milliárd eurót mozgósított, vagyis az uniós GDP 1,5 százalékát, amelyhez a tagállamok nagyrésze további többtízmilliárd eurót rendelt. A Stabilitási és Növekedési Paktum rugalmas alkalmazása által kell finanszírozni az európai gazdasági ösztönző tervet, hogy segítse az európai gazdaságokat a koronavírus járvány következményeinek leküzdésében, megvédve az európai vállalatokat, a munkahelyeket és az embereket” – nyilatkozta Winkler Gyula. Ugyanakkor az EP-képviselő azt is elmondta, hogy a küszöbön álló gazdasági válság azonnali cselekvést kér. Olyan európai szolidaritásra van szükség, amely enyhíti a tagállamok közti, jelenleg tapasztalható ellentétet, mely a 2021-2027 közötti EU költségvetési keret vitája kapcsán mélyült el.

Az európai gazdasági ösztönző terv legfontosabb kedvezményezettei a kis- és közepes vállalatok mellett azok az ágazatok kell hogy legyenek, amelyeket a legjobban korlátoz a járvány, ilyen a szállítás és a turizmus. Jelentős beruházásokat kell elindítani a közlekedési és kommunikációs infrastruktúrában, de az energetikai ágazatban is. A finanszírozott befektetéseknek pedig a fenntarthatósági és a zöld megállapodás kritériumainak is meg kell felelniük” – fejtette ki Winkler Gyula.

Categories: Gazdaság, Slider