Cîţu-kabinet: az RMDSZ előbb névsort, programot akar látni

Cîţu-kabinet: az RMDSZ előbb névsort, programot akar látni

Az RMDSZ azt követően dönti el, hogy megszavazza-e a Cîţu-kabinet beiktatását, hogy megismeri a miniszterjelölteket és a kormányprogramot – nyilatkozta szerda este Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, akit az Agerpres idézett.
Kelemen Hunor “találgatásoknak” nevezte azokat a forgatókönyveket, amelyek szerint, ha a törvényhozók nem szavaznak bizalmat a Cîţu-kabinetnek, feloszlatják a parlamentet, mivel – magyarázta az elnök – az Orban-kormányt nem utasították el kétszer, amint azt az alkotmány előírja az előre hozott választások esetén.
“A második Orban-kormányt nem utasította el a parlament. Tehát most nem a második kísérletnél tartunk, amint azt az alkotmány előírja, mivel a második Orban-kabinetről nem szavazott a parlament, nem utasította el. Tehát rosszul számolnak azok, akik előre hozott választásról beszélnek, amennyiben Cîţu nem kap elég szavazatot” – mondta Kelemen Hunor. Hozzátette: “türelmetlenül, de izgalmak nélkül” várják a kormánynévsort és a kormányprogramot, és csak ezután döntenek arról, hogy bizalmat szavaznak-e vagy sem.
Klaus Iohannis államfő Florin Cîţu jelenlegi ügyvivő pénzügyminisztert bízta meg kormányalakítással, miután szerdán egyeztetéseket folytatott a Cotroceni Palotában a parlamenti pártok képviselőivel.

Categories: Aktuális, Slider