A szenátus megbuktatta az előrehozott parlamenti választást

A szenátus megbuktatta az előrehozott parlamenti választást

A szenátus plénuma elutasította szerdán az előre hozott választásokról szóló 2020/26-os sürgősségi kormányrendeletet, adta hírül az Agerpres. Az elutasítást 85-en támogatták, 34 szenátor ellene szavazott. Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátora azzal érvelt, hogy a jogszabályra azért van szükség, hogy “ne korlátozzák a szavazójogot”. Viorel Badea különösen a diaszpóra szempontjából találta aggályosnak az elutasítást, amely nemzetrészt – véleménye szerint – “gyűlölik” a Szociáldemokrata Párt (PSD) tagjai.

Mihai Goţiu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora szerint a Szociáldemokrata Párt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és az RMDSZ képviselői azáltal, hogy elutasítják a kormányrendeletet, “megakadályozzák a polgárokat abban, hogy szavazzanak”. Şerban Nicolae, a jogi bizottság PSD-s elnöke kifejtette: a kezdeményezők elmulasztották kikérni a Törvényhozási Tanács véleményét a rendelet elfogadása előtt, és ez “alkotmányelenessé teszi” a jogszabályt.

Cseke Attila, az RMDSZ frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy a rendelet több olyan előrást tartalmaz, amelyek “alkotmányellenesek és visszaélésekhez vezethetnek”. A kormány által kezdeményezett jogszabály többek között háromnapos szavazást vezetne be a külföldön élő románok körében, és előírja a diaszpórát képviselő törvényhozók számának megduplázását. A módosítás szerint bárki bármely szavazókörzetben szavazhatna. A rendelet ugyanakkor 90-ről 50 napra csökkentené a választások időpontjának bejelentése és a választások napja közötti időszakot. A választások napját öt nappal a parlament feloszlatása után lehetne kitűzni. A tervezet most a képviselőházba kerül, amely döntő fórumként tárgyalja majd, emlékeztet az Agerpres híre.

Fotó: illusztráció

Categories: Aktuális, Slider