Aradi Kamaraszínház: Jávor „Pali” utolsó mulatása

Aradi Kamaraszínház: Jávor „Pali” utolsó mulatása

2020. január 29-én, szerdán, 19.00 órakor az immár hagyományossá vált Jávor-napra várja nézőit az Aradi Kamaraszínház. Jávor Pál (Arad, 1902. január 31. – Budapest, 1959. augusztus 14.) születésnapját idén a Magyarországi Szerb Színház előadásával, a Jávor „Pali” utolsó mulatása című zenés produkcióval ünnepli Arad, az Aradi Kamaraszínházban (Bábszínház terme). Az előadás védnöke Bognár Levente alpolgármester, társszervezője az RMDSZ Arad Megyei Szervezete és az aradi Kölcsey Egyesület.

A színészi pálya kapujában azt tapasztaltam, hogy a magyar ember elfelejtette, hogyan kell mulatni, a magyar szerető elfelejtette, hogyan kell szeretni, a magyar pap elfelejtette, hogyan kell teljes valónkkal imádkozni az Úrhoz. Nagyot mertem álmodni, elhatároztam, hogy megmutatom nekik, hogyan kell mindezt együtt megélni.” (Jávor Pál)

A köztudottan mulatós színészóriás, Jávor Pál, 57 évesen halt meg gyomorrákban. Utolsó napjait egy kórházban töltötte, azonban a halála előtt néhány nappal még mulatott egy nagyot cigányzenészek társaságában. Ez az anekdota volt az alapja Rusz Milán darabjának. A címszerepet Benkő Péter játssza.

1959 augusztus. A Városmajori Kórház udvarában, egy kórterem ablaka alatt, muzsikus cigányok zenéjükkel gyógyítgatják beteg társukat. Váratlanul megjelenik Jávor Pál, a magyar film korabeli királya, aki szintén a kórház ápoltja.

Mulatni szeretne, még egyszer… és szeretné elmondani mindenkori „bizalmasainak”, a cigányzenészeknek mi történt vele eddigi élete során: kik voltak a szülei, miként lett színész, hogyan ismerte meg a feleségét, mi történt vele a koncentrációs táborban és hogyan fogadták a hollywoodi álomgyárban. Szereti ha Jávor „Pali”-nak nevezik miközben mondandójába belesűríti véleményét az önkényről, legyen az társadalmi, szakmai vagy magánéleti és végigvezet minket a magyar film és színjátszás egyik hőskorszakán.

Mindeközben szeret, imádkozik… és mulat, mulat, mulat…

Az előadás ingyenes, meghívók igényelhetők az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének székházában hétfőtől csütörtökig 9-17, pénteken 9-13 óra között.

(Az Aradi Kamaraszínház sajtóközleménye)

Categories: Életstílus, Slider