A diáktanács nem tapsol a rövidített tanévnek

A diáktanács nem tapsol a rövidített tanévnek

A 2020-2021-es tanév szerkezetéről szóló rendelettervezet visszavonását kéri Monica Anisie oktatási minisztertől a Diákok Országos Tanácsa (CNE), adta hírül az Agerpres. Az érdekvédelmi tömörülés többek között azt kifogásolják, hogy a tervezet értelmében különválasztanák a téli szünetet a félévközi vakációtól. A CNE szerint ezáltal megbomlana az oktatási folyamat egyensúlya, a két szünidő közötti időszak ugyanis a jegyek lezárásával telne, nem az elsajátított tananyag elmélyítésével. “Az, hogy a rendelettervezet értelmében ez lenne az elmúlt évek legrövidebb tanéve, nem ad okot örömre az oktatás elsődleges kedvezményezettjei számára – a tanulók személyes és szakmai fejlődése érdekében nem a tanév szerkezetének kellene minél szellősebbnek lennie, hanem a tananyag-leadási, a tanítási és a kiértékelési módszereknek, valamint a tanterv felépítésének” – fogalmaz közleményében a CNE.
A diáktanács az oktatási folyamat minőségének javítását célzó intézkedéseket követel, valamint azt, hogy szeptember 1-jén kezdődjön és június 1-jén záruljon le a tanév. Közleményükben felhívják a figyelmet arra, hogy az országos szintű vizsgák időpontjai nagyon kitolódtak az utóbbi években. “A tanulóknak a nyár közepén kell letenniük ezeket a vizsgákat, szellőztető rendszer nélküli termekben, ezért egyre gyengül a teljesítményük. Ugyanakkor júniusban az iskolában töltött minden nap teher a tanulók számára, ami miatt egyrészt nő a hiányzások száma, másrészt a tanulók képtelenek a tananyagra koncentrálni” – mutat rá a közlemény.
A CNE úgy véli, az intézkedés a szakiskolásoknak is javára válna, számukra ugyanis a gyakorlati képzés miatt tulajdonképpen csak júliusban ér véget a tanév, amikor a magas hőmérséklet és a “nem megfelelő” oktatási körülmények miatt nem tudják kellőképpen elsajátítani az információkat, írja a hírportál.

Categories: Aktuális, Slider