Aradi Kamaraszínház: E-líra 100

Aradi Kamaraszínház: E-líra 100

2019. október 28-án, hétfőn, 19.00 órakor hiánypótló előadásra várja a vers- és színházszerető közönséget az Aradi Kamaraszínház a Bábszínház termébe. Az E-líra 100 című „verses szeánsz” egy szubjektív válogatás az elmúlt 100 év erdélyi költészetéből, úgy is mondhatnánk, az erdélyi magyar irodalom kötelező versei. Ezen a másfél órás esten viszont semmi sem kötelező. Költői kalandozásra hívják a nézőt az előadók, Éder Enikő, Tapasztó Ernő, Harsányi Attila és Tege Antal, szellemidézésre: költőket, hangulatokat idézünk, felfedezünk újakat vagy újra találkozunk régi versekkel, páratlan szépségükben gyönyörködünk. Félreteszünk mindent, ami hétköznapi és átengedjünk magunkat annak a különleges hangulatnak, amely az erdélyi magyar költészet sajátossága. Éder Enikő és Borsos Pál előadásában, általuk megzenésített versek is elhangzanak az est során.
Az est ötlete egy hangoskönyv megálmodásából született. Erdélyi magyar költők középiskolában tanított verseiből és azokból, amelyek kimaradnak a kötelező tananyagból, ad ki jövőre válogatást az Aradi Kamaraszínház hangoskönyv formájában. Felkértük Ruja Ildikó magyartanárt és Karácsonyi Zsolt költőt, a Helikon irodalmi folyóirat főszerkesztőjét, az EMIL (Erdélyi Magyar Írók Ligája) elnökét, hogy válogassák ki az erdélyi magyar irodalom roppant gazdagságából azt, ami szerintük kötelező. Ennek az anyagnak egy, az előadók által szubjektíven kiválogatott, töredékét láthatja-hallhatja most az aradi közönség.
Áprily, Tompa László, Bartalis János, Dsida, Szabédi, Kányádi, Szilágyi Domokos, Hervay Gizella, Farkas Árpád, Páskándi, Markó Béla, Fekete Vince, Kovács András Ferenc és a többiek verseit hallgatva a néző borzonghat, sírhat, de mosolyoghat is, hiszen az erdélyi magyar lírára büszkék lehetünk, költőink szervesen illeszkednek az egyetemes magyar irodalom alkotói közé. Ez az est közelebb kívánja hozni a verset, amelyet sokszor elfelejtünk olvasni és amely nélkül a lélek egy pontja érintetlenül marad. Ajándékozzuk meg magunkat másfél óra verssel!
Az est a Magyar Kormány – Nemzetpolitikai Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával megvalósuló program keretében jött létre.
Az előadásra a belépés ingyenes. Helyfoglalás érkezés sorrendjében.

(Az Aradi Kamaraszínház sajtóközleménye)

Categories: Életstílus, Főoldal-5