Az államfő Ludovic Orbant jelölte miniszterelnöknek

Az államfő Ludovic Orbant jelölte miniszterelnöknek

Különösebb izgalom már nem lengte be Klaus Iohannis ma 17.00 órára ígért bejelentését, miszerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőjét, Ludovic Orbant jelöli kormányfőnek. Ezzel semmi más nem történt, csak mélyült a belpolitikai válság, és egyelőre megjósolhatatlan, mikor lesz vége a cirkusznak. A parlamenti ellenzék múlt csütörtökön a Dăncilă-kormány megbuktatásával ugyanis nem csupán a fürdővizet löttyintette ki, hanem vele együtt a gyereket is, hisz amíg az ellenzék a buktatásra kínkeservesen összetákolódott, a kormányzástól nagy ívben menekülnek, és különböző feltételeket szabnak.
A Dan Barna vezette USR csak akkor hajlandó támogatni az új kormányt, ha az megígéri az előrehozott választásokat.
A Victor Ponta vezette Pro Româniát nem érdekli a kormányzás.
Az RMDSZ szintén feltételeket szabna: “Klaus Iohannisnak elmondtam, hogy nem adunk biankó csekket egyetlen kormánynak sem. Nem utasítunk el senkit, és nem is ígérünk támogatást senkinek mindaddig, amíg nem ismerjük meg a kormányprogramot, a miniszterek neveit, és nem tudjuk, milyen intézkedésekkel készülnek. Semmiképp sem akarunk egy olyan kormányt, amely sürgősségi rendeleteket hoz az igazságszolgáltatás, a választási törvények és a közigazgatás területein” – nyilatkozta ma Kelemen Hunor elnök, miután egyeztettek az államfővel.
Traian Băsescu PMP-je is ingatag.
A kormányfő-jelölt Ludovic Orban tíz napon belül kell összerakja kabinetjét és kiállnia a parlament elé a programmal, hogy bizalmat szavazzanak számukra. Amennyiben kétszer elbuknak a törvényhozásban, az államfő kiírhatja az előrehozott választásokat. De csak majd az új államfő, a november 10-i választásokat követően. A mai bejelentéskor Iohannis értésre adta, hogy nem akar előrehozott választásokat, a PNL-kormánynak a 2020-as parlamenti választásokig kellene irányítani az országot.
Addig is, amíg az új kormány nem kap bizalmat a parlamentben, a jelenlegi PSD-kabinet marad hatalmon ügyvezető kormányként.

Fotó: Ludovic Orban (Facebook)

Categories: Aktuális, Slider