Vevő érkezhetett: költöznie kell a Gyermekpalotának

Vevő érkezhetett: költöznie kell a Gyermekpalotának

A jelek szerint komoly vevő jelentkezhetett a Gyermekpalotának otthont biztosító Andrényi Palota megvásárlására, mert a megyei tanfelügyelőség most értesítette a polgármesteri hivatalt, hogy az oktatási minisztérium nem folyósít több pénzt a havi bérleti díjra, költözni kell. Amint azt januárban az Aradi Nap megírta, az Andrényi örökösök a bukaresti Artmark Historical Estate ingatlanos céget bízták meg, keressenek vevőt a belvárosi palotára. A kikiáltási ár 2,5 millió euró, de a közleményben az Artmark úgy vélte, akár 2,8-3,00 millió euróért is gazdát cserélhet az épület.
Az, hogy az események most váratlanul felgyorsultak, és a Gyermekpalota szó szerint a kilakoltatás küszöbére jutott arra enged következtetni, hogy tuti vásárló kopogtatott, és Bukarestben megmozdultak a szálak a gyors kiköltöztetés érdekében.
Ma Călin Bibarţ megbízott polgármester közleményében természetesen a PSD-t okolja a kialakult patthelyzetért mondván, nem akarták a polgármesteri hivatal alárendeltségébe adni az épületet, pedig akkor fel is újíthatták volna. Bibarţ arról “megfeledkezett”, hogy az épületet a restitúciós törvény alapján az örökösök már 2004-ben visszakapták, vagyis semmilyen kormány nem rendelkezhetett volna fölötte. Igazából örülnie kellene, hogy az Andrényi örökösök ennyire türelmesek voltak, de vélhetően kivárták a megfelelő eladási árat. A felelős aradi román politikusoknak másfél évtized állt rendelkezésére, hogy megoldják a kérdést. De nem tették, pedig 2007-2012 között joboldali kormányok vezették az országot.
A PSD egyetlen sara, hogy évek óta halogatja a Ligetben a tanfelügyelőség mellé tervezett Gyermekpalota megépítésének finanszírozását, s a munkálatok csigalassúsűggal folynak, s jelenlegi állásánál, figyelembe véve a román közigazgatási tempót, legalább három év kell még a szalagvágáshoz.
Addig azonban tűzoltó megoldásra van szükség. Az év elején felmerült, hogy a Gyermekpalotát ideiglenesen az üresen kongó Galleria plázába költöztessék, de más helyszínek is felröppentek.

(irházi)

Fotó: Artmark Historical Estate

Categories: Aktuális, Slider