A PSD elhallgatja, hogy rendre Magyarország menti meg az árampiacot az összeomlástól

A PSD elhallgatja, hogy rendre Magyarország menti meg az árampiacot az összeomlástól

Amennyiben Románia nem lenne összekapcsolva a magyarországi hálózattal, már rég országos áramkimaradások borzolnák a lakosság és a cégek idegeit. Az elmúlt hetekben méregdrágán, de Románia maximálisan kihasználta a magyar importot, amit természetesen a lakosság és a vállalkozások fizetnek meg. Frank Neel, az OMV-Petrom igazgatótanácsának tagja a digi24 hírtelevíziónak elmondta, idén már két alkalommal szembesült Románia azzal, hogy egyik percről a másikra sötétségbe borul az ország jelentős része. Az úgynevezett “black-out” épp egy pár nappal ezelőtt lebegett Románia fölött, amikor kényszerből leállt a cernavodai atomerőmű 1-es blokkja és a brazi erőmű, ugyanakkor a vízierőműveket alacsony vízállás sújtotta és a szélerőművek sem dübörögtek. Neel szerint Románia villamosenergetikai kapacitásgondokkal küzd, elsősorban a hibás energetikai politika miatt.
Az országot a magyar kapcsolat mentette meg, más kérdés hogy a kényszerimport rettentően drága, bő duplája a hazai megszokott árnak. Csak egy példa: szeptember 24-én 10.40-kor Románia fogyasztása 7.424 MW volt, az ország viszont csak 5.923 MW-ot termelt, a különbséget pedig Magyarországról biztosították.
Mindez egy évek óta bevezetett hibás energetikai gazdálkodás, állami üzletpolitika eredménye. A populista, szabályozott ár pedig végképp betett a piacnak, az energetikai cégek kénytelenek minden megtermelt megawattot tőzsdére vinni, már szó sincs távlati beruházásokról, fejlesztésekről.
A kritikus órákban Románia 158 euró/MWh áron vásárolta az áramot Magyarországtól, miközben a csehek 65 euró/MWh, a magyarok és a szlovének 81 euró/MWh áron fogyasztottak.

Fotó: illusztráció

Categories: Gazdaság, Slider