Már csak formalitás Laura Codruţa Kövesi kinevezése az Európai Ügyészség élére

Már csak formalitás Laura Codruţa Kövesi kinevezése az Európai Ügyészség élére

Az Európai Tanács soros, finn elnöksége ma bejelentette, hogy csupán formalitás lesz Laura Codruţa Kövesi kinevezése az Európai Ügyészség élére. Miután az Európai Parlament és az Európai Tanács végre megegyezett az uniós főügyész személyéről, a finn elnökség szándéka, hogy a legközelebbi ET-ülésen bejelentsék a kinevezését.
Az EP és az ET kedden este pacsizott le az EU első főügyészének személyét illetőleg. Mint emlékezetes, tavasszal az ET keményen ellenállt, de az EP-választások lezárása megnyugtatta a kedélyeket.
Az Európai Ügyészség intézményéhez eddig 22 tagállam csatlakozott – Románia igen, Magyarország nem –, Kövesi mandátuma hét évre szól és fő feladata lesz az uniós forrásokkal való visszaélések kinyomozása, a bűnösök bíróság elé állítása. A statisztika szerint csak az áfa-csalások évi 52 milliárd eurós lyukat ütnek a tagállamok költségvetésén.
A PSD mindent megtett, hogy L.C.K. ne legyen uniós főügyész, tavasszal újabb és újabb “eljárásokat” indítottatott ellene az igazságszolgáltatási intézményekkel, s azt is meg akarták akadályozni, hogy Brüsszelbe utazhasson az EP meghallgatására.

Categories: Környékünk, Slider