Az úzvölgyi történések felelősei ellen tett feljelentést a Magyar Polgári Párt

Az úzvölgyi történések felelősei ellen tett feljelentést a Magyar Polgári Párt

Az úzvölgyi katonai temetőnél június 6-án történtekkel kapcsolatban összesen nyolc bűncselekmény esetében kér kivizsgálást és igazságszolgáltatást a Magyar Polgári Párt. Az ismeretlen elkövetők, a Nemzet útja (Calea Neamului) egyesület, az Új jobboldal (Noua Dreaptă) párt, valamint Toma Cosmin, Dormánfalva polgármestere, Jean Adrian-Andrei Hargita megye prefektusa és Carmen Dan, román belügyminiszter elleni feljelentést Mezei János pártelnök nevében nyújtotta be a szervezet ma, a gyergyószentmiklósi ügyészségre.

A beadványban a következő bűncselekmények esetében kérik az említett személyek, szervezetek büntetőjogi felelősségre vonását: erőszak, dulakodás, rongálás, hatóság elleni erőszak, hivatali visszaélés, hivatali mulasztás, uszítás, sírgyalázás.
Bizonyítékként a június 6-i úzvölgyi történésekről készült fotók, videók, illetve az esemény szervezését, előkészítését igazoló dokumentumok interneten elérhető változatát mellékelte a beadványhoz a panasztevő.

A Magyar Polgári Párt felhívással fordul mindazokhoz, akiknek a június 6-i úzvölgyi eseményekről olyan fotók, videók vannak birtokában, amely dokumentálja a dulakodást, magyargyalázó szövegek elhangzását, a keresztek rongálását vagy bármilyen más törvénytelen cselekedetet, hogy juttassa el azokat a gyergyószentmiklósi elnöki hivatalba vagy küldje el a titkarsag@polgaripart.ro elektronikus postacímre. Azok jelentkezését is várják, akik a helyszínen látottak, hallottak alapján hajlandóak tanúskodni.

„Fennáll a veszélye annak, hogy a hatóságok elbagatellizálják az ügyet, gyorsan lefolytatnak egy szemkiszúró vizsgálatot, megállapítják, hogy két-három ember hibás a székely kapu megrongálásáért, kirónak rájuk valami nevetséges pénzbüntetést, és azzal annyi. Ezt szeretnénk azzal megelőzni, hogy rámutatunk, milyen sokféle törvénysértés történt, és megpróbáljuk elérni azt, hogy mindet vizsgálják ki érdemben” – jelenti ki Mezei János. A pártelnök hangsúlyozza: „Fontosnak tartjuk kimondani, hogy az igazi bűnösök nem azok, akik a temetőnél garázdálkodtak, hanem azok, akik ezt a helyzetet előidézték, illetve lehetővé tették. A dormánfalvi polgármester, aki nem szólt a szervezőknek, hogy a temető nem hozzá tartozik, a prefektus, aki a törvénysértők oldalára állt és nem tett semmit a feszültségek megoldása érdekében, és a belügyminiszter, aki nem biztosított kellő számú és felszereltségű rendfenntartót, hogy megelőzhető legyen a rendbontás, a rongálás és a temetőgyalázás, a temetőben szónokló ortodox pópa, aki történelmi valótlanságokat állítva járult hozzá a gyűlölködő hangulat fokozásához.”

Gyergyószentmiklós, 2019. június 12.
(MPP-sajtóközlemény)

Categories: Aktuális, Slider