Jávor Pál bejegyzése egy fiatal aradi lány emlékkönyvébe

Jávor Pál bejegyzése egy fiatal aradi lány emlékkönyvébe

Jávor Pál (Arad, 1902.január 31.- Budapest, 1959. augusztus 14.) mielőtt 1946-ban Sárossy Süle Mihály társulatával amerikai turnéra indult volna, meglátogatta szülővárosát.
“Minden bejelentés nélkül megállt egy konfliskocsi a házunk előtt, és kiszállt belőle a feleségével” – fűzött magyarázatot a kizárólag az Aradi Napnak elküldött Jávor-bejegyzéshez az Egyesült Államokban élő, aradi születésű Kovács Zsolt.
Jávor és felesége remekül érezte magát családnál a Dessewffy utca 13. (most Simion Balint 21.) alatti házban, ahol a váratlanul betoppanókat sebtében, de gazdagon terített asztallal tisztelték meg.
“Jávorék váratlan megjelenése a legnagyobb sokkot természetesen az akkor 18 éves anyámnak és 15 éves nagynénémnek, Annamáriának okozta, mintha manapság Brad Pitt érkezett volna meg egy limóval. A sztoriban szereplő aradiak: nagyszüleim (Varga István és Rózsi), és ahogy említettem, édesanyám, Ibolya. Ennyi őrzött meg a történetből a családi szóbeszéd. Kovácsné Varga Ibolya emlékkönyve, amelyben a fenti szöveg látható, Aradon van Kovács Ildikó tulajdonában” – írta lapunknak Kovács Zsolt.