Civil szervezetek kinyírása: az RMDSZ ellene voksolt

Civil szervezetek kinyírása: az RMDSZ ellene voksolt

A PSD-ALDE kormánykoalíciónak nem kellett Románia határain túl nagyon messzire tekintenie, hogy mintát találjon a civil szféra kinyírásának trükkjeire. Az első lépést ma simán átvitték a felsőház bizottságain.
“A civil szervezetek ellehetetlenítését eredményezné a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzését célzó törvénytervezet. Ezért az RMDSZ szenátorai a tervezet ellen szavaztak ma a felsőház plénumában – jelentette be hétfőn, Bukarestben, Cseke Attila, a Szövetség szenátusi frakcióvezetője.
A törvénytervezet egy európai direktívát emelne át a román jogrendbe, azonban olyan értelmezhető és visszaéléseknek helyet adó előírások is belekerültek a javaslat szövegébe a direktíva előírásain kívül, amelyekkel az RMDSZ nem értett egyet. A szakbizottsági munkálatok alatt a Szövetség azt kérte: minden civil szervezet és egyesület mentesüljön a bürokratikus pénzügyi jelentés kötelezettsége alól, a Szövetség módosítását azonban elutasították – emelte ki Császár Károly, a felsőház alkotmányossági bizottságának tagja. „A tervezet értelmében, ha például egy rokkant személy 100 lej értékű támogatást kap egy civilszervezettől, a szervezetnek le kell azt jelentenie a hatóságoknak” – hangsúlyozta a Maros megyei szenátor.
Cseke Attila frakcióvezető emlékeztetett: az RMDSZ törvényhozói a képviselőházi szavazás alatt sem támogatták a tervezetet. „Az alkotmánybíróság által kifogásolt módosítások, miszerint csak a kissebségek civilszervezetei képeznének kivételt az előírások alól, nem az RMDSZ kérésére kerültek a tervezet szövegébe, nem is támogattuk azokat. A taláros testület döntéseit be kell tartani, a tervezet további előírásaival viszont nem tudunk egyetérteni, ezért ma a javaslat ellen szavaztunk” – áll az RMDSZ sajtóközleményében.

Categories: Aktuális, Slider