A PSD elrománosítaná a pécskai magyar óvodákat

A PSD elrománosítaná a pécskai magyar óvodákat

Fortyog Pécskán az oktatási intézmények átszervezési szándéka körül kipattant botrány, miután a megyei tanfelügyelőség egy, 2019. február 13-án kelt átiratban arról értesítette Pécska Város Polgármesteri Hivatalát, hogy a 2019-2020-as tanévtől kezdődően elveszik az óvodákat a Gheorghe Lazăr Elméleti Líceumtól és a 2-es sz. Általános Iskolától és az összeset behajtják a jelenlegi Pécskai Napközi Óvoda fennhatósága alá. Magyarán, amolyan “mega-óvodát” hoznak létre, miközben a jelenlegi rendszer megfelelően működik, és sem a hivatal, sem az iskolák nem akarják ezt a restrukturálást.
A terv mögött a helyi Szociáldemokrata Párt (PSD), valamint a főszereplő Nicoleta Anişoara Blidar, aki az ügy érdekében maga mellé állította Anca Stoenescu ideiglenesen kinevezett megyei főtanfelügyelőt is. A rossznyelvek szerint könnyű lehetett, hisz régi barátság köti őket össze.
“A dolog fölháborító, és egyáltalán nem értek vele egyet – nyilatkozta az Aradi Napnak Antal Péter polgármester. – A jelenlegi felállásban a 2-es sz. Általános Iskolához tartozik két magyar óvoda: a Szentháromság park mellett 4-es óvoda, valamint az úgynevezett Felsőóvoda, a 3-as számú. A Gheorghe Lazărhoz román óvodák tartoznak. Semmi értelme elvenni ezeket az iskoláktól és a jelenlegi Pécskai Napközi Óvoda (Grădiniţă cu Program Prelungit Pecica) fennhatósága alá vonni. Az egyik probléma, hogy ezzel emelkednek a fenntartási költségeink, de ennél is súlyosabb, hogy szerintem azért akarják elvenni a magyar óvodákat a magyar iskolától, annak magyar vezetésétől, hogy előbb-utóbb elrománosítsák. Biztos vagyok benne, hogy a PSD-nek és Nicoleta Anişoara Blidarnak ez is a hátsó célja.”
Tény, a helyi PSD és a megyei tanfelügyelőség a jelek szerint tenyerén hordozza Nicoleta Anişoara Blidart, aki korábban a mega-óvodának kiszemelt Pécskai Napközi Óvoda igazgatója volt. Antal Péter nem titkolja, számtalan probléma adódott a hölggyel, finoman fogalmazva felelőtlenül gazdálkodott az óvoda költségvetésével, nem véletlen, hogy hamarosan teljes átvilágítás következik a pazarló gazdálkodásról, a kiadásokról, amelyek közül soknak állítólag semmi köze sem volt egy óvoda hétköznapjaihoz. Például, az elképesztő telefonszámlák.
A polgármesteri hivatal, hogy megszabaduljon a herdáló óvodai igazgatónőtől, a Pécskai Napközi Óvodát a 2017-2018-as tanévtől a 2-es iskola fennhatósága alá helyezte, ám az érintett mégis kiharcolt magának itt egy aligazgatói tisztséget. Megjegyzendő, hogy a 2-esnek korábban nem volt aligazgatója.
Most azonban a jelek szerint a PSD, Nicoleta Anişoara Blidar és Anca Stoenescu összefogott a mega-óvoda érdekében, hisz ekkora igazgatói hatalommal Pécskán Blidar tetszése szerint szólhatna bele az alárendelt óvodák életébe, az ott folyó oktatásba. Nem kell hozzá nagy képzelőerő, hogy a két magyar óvoda lenne a kiemelt célpont, információink szerint Blidar ezt a vonalat képviseli és a magyarokról alkotott véleményét sem szokta magába fojtani.
“A tanfelügyelőség döntését nem fogadjuk el, azt akarjuk, hogy az óvodák tartozzanak a két iskolához, fölösleges megbolygatni a rendszert. Patthelyzet esetén, ha a felek, vagyis a polgármesteri hivatal és a tanfelügyelőség nem tud megegyezni, az oktatási minisztérium dönt, erre júniusban kerül sor” – magyarázta az Aradi Napnak Antal Péter, hozzátéve, kész arra, hogy amennyiben a szaktárca is a tanfelügyelőség tervét támogatja, peres útra terelik az ügyet.
A mega-óvoda létrehozásáról szóló határozatot egyébként Pellegrini Miklós főtanfelügyelő-helyettes is aláírta.

Irházi János

Vezető fotó: a Szentháromság Park melletti magyar óvoda

A Pécskai Napközi Óvoda

Categories: Aktuális, Slider