Listeria-fertőzött lazacot szedtek le a Carrefour és Kaufland polcairól

Listeria-fertőzött lazacot szedtek le a Carrefour és Kaufland polcairól

És az Auchan hipermarket-lánc polcairól is, ám ilyen üzlet Arad megyében (még) nincs. A digi24 hírtelevízió mai híre szerint az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hivatal (ANSVSA) már leszedette az Auchan, Carrefour és Kaufland polcairól az Ocean Fish által gyártott 50 és 100 grammos füstölt lazacfilét. Aki ilyet vásárolt, azonnal hajítsa a kukába.
A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy állati eredetű élelmiszert nyersen ne fogyasszunk. A Listeria monocytogenes hőkezelés hatására elpusztul. A Listeria baktérium a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, így minden hűtést igénylő, öt napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer kockázatos lehet, mint például, az azonnali fogyasztásra kész (Ready-to-eat, RTE) élelmiszerek, a nyers, pasztörizálatlan tej és az abból készült termékek, a lágysajtok (feta, brie, camembert, stb.), a nyers húst tartalmazó ételek, húskészítmények, a nyers halak, füstölt lazac vagy a nyers zöldségből készült saláták.
Szintén mai hír, hogy az ANSVSA kivonatta a forgalomból a Lidl-üzletlánc által forgalmazott kókuszreszeléket is, mert ebben a megengedettnél nagyobb volt a tartósítószerként használt kéndioxid-tartalom.

Fotó: illusztráció

Categories: Aktuális, Slider