Még öt évig marad a döcögés Arad-Piski között

Még öt évig marad a döcögés Arad-Piski között

A korabeli menetrend szerint 1939-ben, köszönhetően a még a Monarchiából örökölt vasútvonalnak az Arad-Piski (Simeria) közötti 158 kilométeres szakaszt a gyorsvonatok 2 óra 18 perc alatt tették meg, 1970-ben 1 óra 54 perc alatt, 2008-ban viszont két órára duzzadt a menetidő. 2018-ban már 3 óra 1 perc alatt futották le a szakaszt a gyorsvonatok, most 3 óra 14 perc alatt. A román közigazgatás a rendszerváltás óta eltelt közel három évtized alatt rendre halogatja az ország teljes vasúti infrastruktúrájának mielőbbi megújítását, holott 2007 óta uniós források is rendelkezésre állnak.
Ami Arad megyét illeti, a Kürtös-Gyorok vonal kész, Kürtös-Arad között már csupán max. 12 perc a menetidő, a Gyorok-Piski vonal felújítása, végre uniós forrásból azonban csak 2018-ban kezdődött, és várhatóan négy-öt év múlva fejeződik be. A tervek szerint bizonyos szakaszokon új nyomtáv épül, két alagút is lesz, mert a 160 km/óra sebességhez ki kell egyenesíteni néhány éles kanyart. Első körben a kivitelező most a Gyorok-Tótvárad szakaszon dolgozik.
Megjegyzendő, hogy Európában létezik olyan vasúti munkagép-sor, amelyik 24 óra alatt egy kilométer hosszan képes teljesen kicserélni a vágányokat felsővezetékkel, tartóoszlopokkal együtt.
A személyvonatok átlagos közlekedési sebessége Romániában 50-60 km/óra. A tehervonatoké 45-50 km/óra.

Categories: Gazdaság, Slider