Előrehozott polgármester választás lesz Aradon?

Előrehozott polgármester választás lesz Aradon?

Ma, pénteken Aradon tartózkodott Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, és a sajtótájékoztatón, amelyen természetesen részt vett Gheorghe Falcă polgármester is, az aradi szervezet elnöke elhangzott végre hivatalosan is, hogy a megyeszékhely polgármestere indul a 2019-es EP-választásokon a PNL listáján. Orban megerősítette, hogy Falcă bejutó helyre kerül az országos listán.
Arról már az Aradi Nap is többször írt, hogy a negyedik mandátumát töltő polgármester Brüsszel felé tekint. A rossznyelvek szerint Ludovic Orban a bejutó hellyel hálálja meg, hogy a PNL-elnökválasztáskor Gheorghe Falcă mellette állt, de további szavazatokat is kilobbizott érte.
Mindeddig Arad polgármestere nagy ívben kerülte az EP-választásokon való indulás kérdését, ma viszont tiszta víz került a pohárba.
Amennyiben Gheorghe Falcă bejut az EP-be 2019-ben, akár Bognár Levente jelenlegi alpolgármester – vagy Călin Bibarţ, a másik alpolgármester – is lehet Arad ideiglenes polgármestere Aradnak az időközi választásokig. Feltéve, hogy a kormány kiírja, ugyanis “rendes” polgármester-választásra egy évre rá, 2020-ban kerül sor. Innentől arrafele minden politikai játszma kérdése, tény viszont, hogy Bognár nagyságrendekkel alaposabb önkormányzati tapasztalattal rendelkezik, mint Bibarţ.

(irházi)

Fotó: Gheorghe Falcă egy október 6-i megemlékezésen a Szabadság-szobornál (archív)

Categories: Aktuális, Slider