Ősbemutató: Magyar Golgota – Arad 1849

Ősbemutató: Magyar Golgota – Arad 1849

1849, az aradi vár. A vértanúk kivégzése előtti nap még mindenki bízik a kegyelemben. Váratlan látogatók érkeznek Haynauhoz : egy császári főtanácsos a feleségével. Török Ignác számára hoznak kegyelmi parancsot. A feleség régen Török Ignác szerelme volt, nem kívánt gyermekük azóta egy leényneveldében van. A császári főtanácsos tudja ezt, és mégis teljesíteni akarja felesége kérését, hogy Török Ignác élete megmaradjon. Ez a nem várt helyzet az asszonyt összezavarja, találkozása a kivégzés előtt álló régi szerelmével pedig végképp kibillenti egyensúlyából. Szenvedélyes jelenetek és találkozások, miközben rohamosan közeleg a hajnal. Sőt, még a neveldében élő lány is megjelenik, hiszen az a lánynevelde történetesen Haynau birtokán található. Haynau nem hajlandó megkegyelmezni az elítéltnek, és elindul egy meglepetésekkel teli, végső történet…
A dráma az aradi eseményt egy új szemszögből, az egyik magyar elítélt, Török Ignác sorsán keresztül mutatja be. Ő az egyetlen, akit nem tudtak sem felakasztani, sem agyonlőni, hiszen az ítélet végrehajtása előtt szívrohamban meghalt. Kevesen tudják, hogy ez a szívroham az addig soha nem látott lánya megjelenésének köszönhető.
A dráma valós történelmi dokumentumokra épít. Az egyes jelenetek között idézetek hangzanak el az aradi vértanúk családjaikhoz írt leveleiből, melyek szintén egészen más nézőpontból mutatják be helyzetüket.
Írta-rendezte: Pozsgai Zsolt
Szereplők : Szabó Máté (Török Ignác), Janik László (Haynau), Papp Katalin, Quintus Konrád, Békefi Viktória, Köleséri Sándor.
Zeneszerző: Németh Claudia

Az október 5-én 18.00 órakor a nagyszínházban sorra kerülő előadásra meghívók igényelhetők személyesen az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének székházában, a megszokott ügyfélfogadás programja szerint (hétfőtől csütörtökig 9-től 17 óráig és pénteken 9-től 13 óráig), illetve a következő telefonszámok egyikén: 0257/250-627, 0728/968-056. A meghívók száma korlátozott.

(Az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének sajtóközleménye)

Categories: Életstílus, Slider