Ma van az őszi napéjegyenlőség

Ma van az őszi napéjegyenlőség

Vasárnap, szeptember 23-án hajnali 4 óra 54 perckor csillagászati értelemben is megkezdődött az ősz. Ez az időpont egyben az őszi napéjegyenlőség napja, ettől kezdve rövidülnek a nappalok egészen decemberig. Ez az időszak ünnep, legalábbis régen az volt: őseink ilyenkor hálát adtak a természet bőkezű ajándékaiért, a termények sokaságáért, emlékeztet a pannonrtv.com.
Kissé tudományosabb megközelítésben a Nap ekkor éppen 90 fok magasan delel az Egyenlítő felett, így a nappal és az éjszaka is ugyanolyan hosszúságú ezen a napon, és az északi féltekén elkezdődik a csillagászati ősz. Ekkor ér véget az Északi-sarkon tartó állandó nappal és kezdődik a fél éves éjszaka, illetve a Déli-sarkon következik a fél éves nappal.
Azonban a napéjegyenlőség azt a pontot jelzi, amikor a nap és az éjszaka “nagyjából egyenlő”. Szigorúan szólva, nincs egyenlően 12 óra fény és 12 óra sötétség, de mindössze néhány perc a különbség. Ez azért van így, mert a napéjegyenlőséget a nap középpontjától, nem pedig a nap szélétől mérik. Ezért, bár úgy tűnik, a nap felkelt, a központ még mindig a horizont alatt van.
Ezenkívül a fény megtörik (kanyarodik), ami azt jelenti, hogy a nap felkelése előtt már világos van. Valamint pár perccel a naplemente után is még van fény. E két tényezőnek köszönhetően az egyenlőség napján a nappal és az éjszaka pontosan egyenlő. Equilux néven ismert, amikor a nappal és az éjszaka hossza valóban egyenlő, ami az őszi napéjegyenlőség után néhány nappal következik be.
Az elkövetkező 12 hét során, amikor közelítünk decemberhez, a Föld északi féltekén a Naptól távolabb kerülünk. December 21-ig a nappalok hossza lecsökken a minimumára, jelezve a téli napfordulót – ekkor a nappali órák száma ismét növekedni kezd.

Categories: Életstílus, Slider