Mundruc – a Háromszék Táncegyüttes és a Heveder zenekar előadása

Mundruc – a Háromszék Táncegyüttes és a Heveder zenekar előadása

A páratlan tudású néptánckutatónak és gyűjtőnek, Martin Györgynek és a negyven éve elhunyt leghíresebb kalotaszegi táncosnak, Mátyás István Mundrucnak állít emléket a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes a Mundruc című táncszínházi produkcióval, amelyet 2018. október 3-án, szerdán, 19 órától nézhetnek meg az érdeklődők a nagyszínházban. A produkció az Aradi Kamaraszínház ajándék-előadása az Aradi Magyar Napok keretében.
Martin György (1932–1983) harminchat évig tanulmányozta a magyarvistai Mátyás István (1911–1977) táncát, munkásságának egyik kiemelkedő eredménye a Mátyás István Mundruc, egy kalotaszegi táncos egyéniségvizsgálata című monográfiája.
Negyven éve, 1977-ben hunyt el az erdélyi férfitánc, a legényes legjelentősebb, legkiválóbb alkotó-előadója, a Nádas menti, vistai Mátyás István Mundruc. Páratlan tánctudásáról, virtuóz, rendkívül gazdag motívumkincsű legényes táncáról elsőként Molnár István készített filmfelvételt 1941-ben. Molnár István tanítványa, Martin György ennek hatására kezdett el Mátyás István legényesével foglalkozni.
“A Mundruc előadással szeretném megmutatni azt a világot is, Nádas mentét, azt a falut, környezetet, Vistát, ahol megszületett a kalotaszegi legényes eme kiemelkedő alkotója. Sajnos Kalotaszegre jellemzően, Vistán is régóta divat az egykézés, a második gyermek már szégyennek számított, több évtizede fogy a kalotaszegi magyarság”, írja Könczei Árpád, rendező-koreográfus.
A táncszínházi produkció rávilágít Mátyás István életének egy-egy mozzanatára és környezetére, bepillantást nyújt a kalotaszegi mulatozásokba, és helyenként tetten érhető, amit egy Daróczi nevű lelkipásztor jegyzett fel a vistaiakról 1936-ban: „csúfszájúak, nagyvérűek, kikapósak, rossz feleségek, cifrálkodóak, mulatósak, dühösek, verekedősek, pénzt vesznek fel a bankból, kereskednek. Ráadásul iszik ott férfi és asszony, rogyásig.”
Az előadásra a belépés ingyenes, helyek szeptember 25-től igényelhetők a nagyszínház pénztárában.

(Az Aradi Kamaraszínház sajtóközleménye)

Categories: Életstílus, Slider