Templombúcsú Tornyán

Templombúcsú Tornyán

– Tornya volt már mezőváros és az eltűnés határán is, átélt fényes és sötét időszakokat, de az itteniek megkapaszkodtak a szent keresztben és nem veszítéttek el hitüket – fogalmazott szentbeszédében ft. Szilványi Zsolt temesvár-józsefvárosi plébános pénteken délelőtt Tornyán.
A 265 éve a Szent Kereszt felmagasztalásának tiszteletére emelt római katolikus templom megtelt hívekkel: a helybeliek és elszármazottak mellett Pécskáról és a magyarországi Gyomaendrődről is érkeztek zarándokok, utóbbiak egy busznyian ft. Czank Gábor plébános vezetésével.
A gyönyörűen feldíszített templom ünnepén a prédikációban elhangzott, hogy a kereszt összeköt bennünket Istennel és egymással. – Isten fényében kell élnünk és akkor van reményünk – mondta el többször a szentmise főcelebránsa.
Ft. Király Árpád marosi főesperes, tornyai plébános és ft. Szilványi Zsolt temesvár-józsefvárosi plébános mellett 13 környékbeli és magyarországi paptestvér mutatta be az ünnepi szentmisét, amelyen jelen volt a tornyai román és szerb ortodox plébános is.
A szentmise végén a főesperes köszönetet mondott a jelen lévő Miodrag Stanoiov alpolgármesternek, a Helyi Tanácsot képviselő dr. Vasile Chifornak és mindenkinek, aki bármilyen módon hozzájárult az ünnep méltó megszervezéséhez.
Ezután mindenkit meghívott a plébánia udvarára egy kis agapéra és beszélgetésre.
Délután a templombúcsú műsorral és kirakodóvásárral folytatódott a templom előtti téren.

Sinka Pál

Categories: Aktuális, Slider