Újraindult Zimándközön a magyar iskola [VIDEÓ]

Újraindult Zimándközön a magyar iskola [VIDEÓ]

Összefogás, bátorság, kilincselgetés és rengeteg munka bújik meg az idei Arad megyei tanévnyitók sorának legörvendetesebb eseménye mögött: Zimándközön magyar előkészítő osztály indult. A falu iskolájában a magyar oktatás 2011-ben egyetlen tollvonással (= helyi tanácsi határozat), a hatékonyság nevében megszűnt, a diákok “szétszéledtek”, sok magyar szülő a román iskolát választotta. Nem véletlen, hogy az örömteli pillanatban Lehoczky Attila igazgató mellett a tanévnyitón ott volt, többek között Faragó Péter RMDSZ-es parlamenti képviselő, Pellegrini Miklós főtanfelügyelő helyettes, Dorel Vidran polgármester, Király András, a Szabadság-szobor Egyeslüet elnöke, Szabó Péter zimándújfalusi plébános. Ám azt csak a pedagógusok tudják, mekkora meggyőző munka kellett, hogy a szülőket is a közös ügy mögé állítsák.
Az üdvözlő szavak, köszöntők után (videó) a 12 előkészítő osztályos egy rövid programmal kedveskedett (videó lejjeb) a pedagógusoknak, szülőknek, vendégeknek. Zimándújfalu polgármesteri hivatala, a helyi tanács, Dorel Vidran elmondása alapján kb. 700 ezer lejt költött a lepukkant épület felújítására, s a munkálatok tovább folytatódnak az udvarral, kerítéssel.
A kisdiákokat Palkó Krisztina tanítónő fogja oktatni, saját bevallása szerint úgy került Kolozsvárról ide, hogy vőlegénye Fazekasvarsánd új evangélikus lelkésze.
A program végén Faragó Péter és Lehoczky Attila átadta a diákoknak az aradi RMDSZ ajándékát – a Pro Identitas Egyesület közreműködésével -, egy-egy iskolatáskát tanszerekkel töltve.

Tanévnyitó

Előkészítősök műsora

Palkó Krisztina

Faragó Péter, Lehoczky Attila az ajándék iskolatáskákat adják át

Categories: Aktuális, Slider