Változatok szilvára a tornyai tájházban

Változatok szilvára a tornyai tájházban

Családias hangulatban gyűltek össze csütörtökön a tornyai tájházban a fenntartó Pro Pir Kult Egyesület tagjai és vendégeik.
– Ma itt minden a szilváról és az abból készültekről szól – állapította meg Suttyák András házigazda miután betett sülni az udvarban lévő kemencébe egy újabb adag lángost.
Tóth Piroska és segítői már délelőtt nekiláttak a lekvár- és ciberefőzésnek a kertben megtermett szilvából, mire a tornyai és pécskai vendégek megérkeztek, már megsült a lekváros kifli és szilvás sütemény.
Sőt, az alkalomra szilvás lángost is készítettek, aminek nagy sikert aratott. Még a koccintáshoz kínált szilvapálinka is igazi háziszőttes volt, hiszen az udvar végében főtt ki.
A szilvaszüret jegyében szervezett programon a tagok mellett az egyesület tevékenységét támogató és a hagyományőrzést fontosnak tartó személyeket hívták meg.
Antal Péter polgármester, Miodrag Stanoiov alpolgármester, Anca Chevereşan pécskai és Marinela Danicsko tornyai helyi tanácsos és a pécskai polgármesteri hivatal néhány alkalmazottja mellett a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület és a pécskai „Merj önmagad lenni” Egyesület képviselője, az Óbodrogi Falunap főszervezője és a pécskai helyi akciócsoport (GAL) csapata is eltöltött pár kellemes órát a tornyai tájház udvarán.
A kóstolás mellett bemutatták a lekvárfőzés hagyományos módját, illetve ehhez használt régi eszközöket is.

Sinka Pál

Categories: Környékünk, Slider