Az afrikai sertéspestis már a spájzban: az aradi hatóságok lapítanak

Az afrikai sertéspestis már a spájzban: az aradi hatóságok lapítanak

Vészesen terjed az afrikai sertéspestis az országban, különböző régiókban, megyékben, a Mediafax híre szerint év eleje óta már 440 gócpontot azonosított az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság (ANSVSA), szigorították a határátkelőknél az állatok ellenőrzését, már több ezer állatot vágtak le, égettek el.
Arad megyéhez legközelebb Biharban találtak fertőzött állatokat, de Szatmár és Szilágy megyében is felbukkant már a vírus. Az aradi prefektúra, az aradi állategészségügyi igazgatóság azonban ahelyett, hogy meghúznák a vészharangot, homokba dugott fejjel lapítanak.
A veszély komolyságát jelzi, hogy az aradi prefektúra ma egy se hideg, se meleg sajtóközleményt küldött, hogy melyek a sertéspestis jelei, mit kell tegyenek a gazdák. Magyarán, a hatóságok pontosan tudják, mekkora a baj, de félnek kiállni a nyilvánosság elé a problémával. Nem véletlen, hogy ma Sergiu Bîlcea, a megyei tanács alelnöke jelezte, számtalan visszajelzést, információt kapott az elmúlt napokban az afrikai sertéspestis Arad megyében való elterjedésének veszélyéről, a konkrét problémákról.

Categories: Aktuális, Slider