A PSD-kormány elvenné az aradiaktól a Városházát

A PSD-kormány elvenné az aradiaktól a Városházát

A jelek szerint már nem maradt megoldani való problémája a megyében a kormányt helyi szinten képviselő prefektúrának, mert most bírósági úton akarják elvenni a megyeszékhelytől, az aradiaktól a Városházát. A Florentina Horgea prefektus által aláírt mai sajtóközlemény szerint június 15-én indították el a törvényszéki eljárást, mert “tisztázni akarják a Városháza tulajdoni jogát”.
A közleményben szerepel, hogy a 30/1990-es rendelet alapján az épület a román állam tulajdona, de a 976/2002-es kormányrendelet alapján a város és a megye köztulajdona.
Tulajdonképpen a prefektúrának nem pereskednie kellene, hanem kiköltöznie abból az épületből, amelyet a város épített annak idején az aradiak pénzéből.
Az üggyel kapcsolatban Bognár Levente alpolgármester elmondta, semmi kétség afelől, hogy a Városháza Aradé, az aradiaké. “Még alprefektusként, 1996-2000 között én is dolgoztam a köztulajdonokat szabályzó 213/1998-as törvényen. A törvény tisztázza, mi az állam, a megye és a város tulajdona. A 2002. szeptember 19-én megszületett Fehér Könyvben egyértelműen szerepel, hogy az 1875-ben átadott Városháza a megyeszékhely tulajdona. Annak idején arról is szó volt, hogy a prefektúra költözzék vissza a régi prefektúra épületébe. Egy 1938-as térképen az 1-es pozíciónál azt írja, Polgármesteri Hivatal, az 5.-nél, Prefektúra. Vagyis két különböző épületről van szó. Nem tudom, miről kellene még beszélni. Én azt mondom, tisztelni kell a helyi hagyományokat, az állampolgárokat, a helyi akaratot” – magyarázta Bognár.
“Meg kell védenünk Arad szimbólumát” – jelentette ki ma Gheorghe Falcă polgármester, hozzátéve, “sokkoló hogy az állampolgárok szemében Arad első számú épületét most államosítani akarja a PSD, mindez rámutat, miként kormányoznak Bukarestben”.

Fotó: archív

Categories: Aktuális, Slider