A Kamaraszínház újabb elismerése: Tapasztó két darabot rendez Magyarországon

A Kamaraszínház újabb elismerése: Tapasztó két darabot rendez Magyarországon

Arad egyetlen magyar színháza, az Aradi Kamaraszínház tovább öregbíti a város két évszázados színházi hagyománait, hisz Tapasztó Ernőt két darab rendezésére is meghívták Magyarországra.
„A cseheknél a kocsma a legfontosabb társadalmi tér, már-már fontosabb, mint az otthon. Minden itt történik, vagy legalábbis itt mindenről tudni lehet, ami a világban történik – ezen a közegen keresztül szeretnénk az előadásban végigkövetni, ahogy a huszadik és huszonegyedik század történelme végigrobog az emberiségen. A kiindulópontunk természetesen Hašek Švejkje, amit egy érdekes dramaturgiával próbálunk továbbgondolni, és összekötni egy másik cseh klasszikus, Bohumil Hrabal műveinek világával. A tervek szerint a Jászai szinte teljes társulata szerepelni fog az előadásban” – mondta Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház vezetője, aki a Tatabányai Jászai Mari Színházban rendezi a Hrašek, avagy Švejk a Kehelyben című darabot.
A szövegkönyvet a szintén kamaraszínházos Nótáros Lajos készítette.
Gyula lévén Arad legrégebbi testvérvárosa végre felfedezte az Aradi Kamaraszínházat, vélhetően azért, mert idéntől Elek Tibor vezeti a Gyulai Várszínházat, amelyik az 55. nyári évadját szervezi. A Shakespeare Fesztivál 2018-ban a Hamlet és Társai címet viseli, és idén először tematikus jelleget kap, tájékoztatott a gyulaihirlap.hu. Nemzetköziségét az olasz, angol, orosz és román szereplők jelenléte biztosítja. Érdekességként fel fog lépni kereteiben a Tiger Lilliest zenekar, kétszer is: egyszer önállóan egy Hamlet című koncerttel, másodszor a színház saját bemutatóján, a Rosencrantz és Guildenstern halottjában, amit szintén Tapasztó Ernő rendez. Ebben nemcsak az aradi magyar teátrum, hanem az aradi román társulat is közreműködik, sőt angol szövegrészek is elhangzanak majd benne. Tapasztó Ernő a gyulai sajtótájékoztatón elmondta, Aradnak van egy eléggé rangos színházi fesztiválja, amelyen novemberben a Gyulai Várszínház is részt fog venni ezzel a produkcióval. A darab ezek után bekerül az Aradi Kamaraszínház évadjába, és ha jól sikerül, rengeteg fesztiválra eljuthat, akár Angliába is. A színészek több helyről és több színházi iskolából érkeznek: Békéscsabáról, Temesvárról, Aradról és Moldovából. Ennek tulajdoníthatóan két szereplő angolul fog beszélni. A szövegkönyv is új lesz: ezt Nótáros Lajossal közösen dolgozta ki az aradi színész-rendező, olvasható a gyulai hírportálon. A Tiger Lilliest felléptetése nem csupán PR-fogás, hangsúlyozta Tapasztó Ernő, hisz már régóta fontolgatja, hogy zenéjüket valamikor valahol felhasználja. Az viszont, hogy a mű jelmez- és a díszlettervezője romániai magyar, azt a célt szolgálja, hogy a darabnak minél kiterjedtebb legyen a hatósugara.

Vezető fotó: Tapasztó Ernő a tatabányai évadismertetőn

A tatabányai társulat és az új évad rendezői

Categories: Környékünk, Slider