“Ledöntik” a forradalmárok emlékművét Aradon?

“Ledöntik” a forradalmárok emlékművét Aradon?

A beharangozáshoz tartva magát, ma Aradon járt és tárgyalt Gheorghe Falcă polgármesterrel a művelődési tárca küldöttsége, hogy végre kikristályosodjék, hol állítják fel Aradon a Nagy Egyesülés Emlékművét.
A hivatal által kiadott tájékoztatós szerint a minisztérium és két helyszín között választhat: az egyik a Városháza előtt, a két villamos vágány között (a forradalmárok emlékművének helyén), a másik a Liget, valahol a megyei tanács szomszédságában.
A döntés a szaktárca kezében, mivel ők finanaszírozzák a már elkészült emlékmű felállítását, a város csupán a szükséges engedélyek gyors kiadását garantálja.
A polgármester szerint a döntés két héten belül megérkezhet, következik a városi tanácsi határozat, majd egy kormányrendelet, hogy a költségek bekerülnek az emlékév országos keretébe. Még kérdés, hogy a kivitelezés a polgármesteri hivatal, vagy Florin Codre képzőművész, az emlékmű alkotójának a feladata lesz.
Arról még nincs szó, hogy amennyiben a Városháza előtti térre esik a választás, hova költöztetik innen a Mártírok Emlékművét.
Annyit tudni, hogy Codre a Városháza előtti teret akarja, és vélhetően érvényesülni fog az akarata, hisz a megyei tanács szomszédsága “eldugott” helyet jelent.
Codre az emlékművet Kínában gyártatta le.

Fotó: a művész és munkájának néhány eleme Kínában

Categories: Aktuális, Slider