Uniós kereskedelempolitika az emberek szolgálatában

Uniós kereskedelempolitika az emberek szolgálatában

A Lisszaboni Szerződés értelmében az Európai Parlamentnek szélesebb kompetenciái vannak a nemzetközi kereskedelem terén. Az új hatásköröket arra is kell felhasználni, hogy nagyobb szerepet vállalunk az EU által megkötött kereskedelmi egyezmények alkalmazásának monitorizálásában – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő, az INTA alelnöke szerda délután Brüsszelben, ahol második alkalommal szervezték meg a Kereskedelmi politika napját (Trade Policy Day).

A Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság, az INTA szervezésében megtartott konferencia első paneljének témája az EU nemzetközi kereskedelmi stratégiája volt, a 2015-ben elfogadott Mindenki számára előnyös kereskedelem (Trade for all) címet viselő, öt évre szóló stratégiának most zajlik a félidős felülvizsgálata. Cecilia Malmström, az EU kereskedelempolitikáért felelős biztosa az elmúlt időszak eredményeit mutatta be, elemezte, ugyanakkor előadást tartottak a Kereskedelmi Világszervezet (WTO), az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferencia (UNCTAD), a Világgazdasági Fórum (WEF) képviselői, nemzetközi kereskedelemmel és gazdasággal foglalkozó szakértők, egyetemi kutatók.

A konferencia második panelje a kereskedelem és a globalizáció kölcsönhatásait elemezte. A kereskedelempolitika az EU egyik lényeges eszköze, hiszen a legfontosabb célja a munkahelyteremtés, ezáltal egyértelmű, hogy a polgárok szolgálatában áll, emelte ki Winkler Gyula, hozzátéve, hogy a gyakorlat azt mutatja, hogy az EU-ban működő cégek gyakran túl bürokratikusnak és bonyolultnak látják a kereskedelmi egyezmények alkalmazási szabályait. Az is rendszeresen előfordul, hogy az európai cégek nem rendelkeznek elégséges információval, különösen a kis- és közepes vállalkozóknak gond, hogy nem férnek hozzá anyanyelvükön a szükséges tudnivalókhoz.

“Az Európai Parlamentnek több eszköz áll a rendelkezésére, hogy a kereskedelmi egyezmények alkalmazását monitorizálni tudja, nagyon fontos a közvetlen kapcsolat a cégekkel, ágazati társulásokkal, szakmai egyesületekkel, de a civil társadalom képviselőivel is. Ezt az EP-képviselőknek egyénileg, de strukturált párbeszéd eszközeivel is meg tenniük, közelebb hozva ezáltal az Európai Uniót az emberekhez. EP-képviselőként nagyobb szerepet kell vállalnunk a gazdasággal, kereskedelemmel kapcsolatos információk átadásában, ugyanakkor a visszajelzéseket is össze kell gyűjtenünk, hiszen azok nagyon fontosak a törvényhozási munkában” – mondta Winkler Gyula, aki szerint az EP szerepe nem ér véget egy-egy kereskedelmi egyezmény ratifikálásával, hanem követni kell a nemzetközi egyezmények alkalmazásának eredményét, hozadékát az emberek számára.

Az EP Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága másodszor szervezi meg Brüsszelben a Kereskedelmi politika napját (Trade Policy Day), amelyet 2016-ban Winkler Gyula, az INTA alelnökének javaslatára kezdeményezték. A Kereskedelmi politika napját (Trade Policy Day) évente alkalmat ad arra, hogy az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a legfontosabb nemzetközi kereskedelmi szervezetek képviselői vitanapot tartsanak, amelynek során a résztvevők a globális gazdasági és kereskedelmi folyamatok alakulásáról, az aktuális kihívásokról értekeznek.

(Winkler Gyula sajtóirodájának közleménye)
Fotó: Winkler Gyula honlapja

Categories: Gazdaság, Slider