Amikor egy személyvagongyár kidobott vonatokat vásárolna

Amikor egy személyvagongyár kidobott vonatokat vásárolna

Az európai vonatgyártási kultúrában példa nélküli tettre készül a Valer Blidar vezette Aradi Astra Személyvagongyár: Olaszországban gyártott, Dániában a közlekedésbiztonsági problémák miatt kidobott motorvonatokat vásárolnának az Astra Transcarpatic járatok bővítésére. Amint arról korábban beszámoltunk, a vagongyár Astra Transcarpatic néven állított hadrendbe Arad-Bukarest vonatjáratot, belépve ezzel Románia vasúti közlekedésébe. A használt, külföldön vásárolt mozdonnyal, de új, az Astra által legyártott hálókocsikból összerakott járat, információink szerint (még) nem hozta meg a hozzá fűzött reményeket, de ez másik kérdés.
Az Astra viszont optimista, és bővítené a Transcarpatic-hálózatot, ezért most Olaszországban gyártott, kétvagonos, AnsaldoBreda IC2 intercity motorvonatot vásárolnának Dániából. A digi24 híre szerint az ASCORO Egyesület (Asociaţia Construim România) felhívta a figyelmet, hogy az AnsaldoBreda IC2 és IC4-vonatokat a gyártó hat év késéssel csak 2009-ben szállította le a dán állami vasutaknak (DSB), s mivel az IC2 nem felelt meg a biztonsági előírásoknak – tűzveszély, fékrendszeri hibák, tengelytörés veszélye, a megengedettnél hosszabb féktávolság –, sok éves huzavona, vizsgálódást követően 2016-ban véglegesen kivonták a forgalomból. Állítólag néhány szerelvény egy kilométert sem futott Dániában, a DSB pedig eurómilliókat vesztett az üzleten.
Az Astra most ezeket a kétvagonos motorvonatokat akarja szabványosítani és üzembe helyezni Romániában, miközben korábban Siemens-licenc alapján Aradon Desiro-típusú motorvonatokat szereltek össze. Lehet, ezt a Siemens-kapcsolatot kellett volna továbbfejleszteni.
A digi24 hírtelevízió által idézett ASCORO kételkedik, hogy az Astrának lenne anyagi, technikai lehetősége a motorvonatok romániai üzembe állítására, rendezni a felmerült műszaki problémákat, amelyekre a DSB összesen 17 év alatt sem talált megoldást. Az Astra állítólag már megegyezett 15 AnsaldoBreda IC2 megvásárlásáról – a dánok a többi nyolc szerelvényt már leselejtezték –, és hasonló sorsra jutott több, négyvagonos IC4 is az északi államban. A DSB várhatóan 2024-ig kivonja a forgalomból az összes, még futó IC4 szerelvényt.

Fotó: a kétvagonos AnsaldoBreda

Categories: Gazdaság, Slider