Faragó Péter a jövedelemadó csökkentésének negatív hatásáról

Faragó Péter a jövedelemadó csökkentésének negatív hatásáról

A kormány a 79/2017-es rendeletében határozott a pénzügyi törvény módosításáról, vagyis a jövedelemadó 16-ról 10 százalékra történő csökkentéséről, amit a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) „pénzügyi forradalomnak” titulált. A rendelet meg is jelent pénteken a Hivatalos Közlönyben, s ezzel életbe lépett.
„Tény, minden adócsökkentés pozitív jel a vállalkozói szféra számára, viszont ez a lépés most óriási forrásokat von el a településektől. Ennek oka, hogy a jövedelemadóból származó eddigi 41,75%, ami a településeknek járt, és a legjelentősebb bevételi forrást jelentette a fejlesztésekre, most értelemszerűen erősen megcsappan, és sok millió lejt von el tőlük” – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban az Aradi Napnak Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének elnöke.
A felháborodott polgármestereket a kormány azzal próbálja nyugtatni, hogy részesedésüket 41,75 százalékról 43%-ra emeli, ami természetesen távolról sem fedezi a kiesést.
„A kormány célja, hogy a kieső összegeket a kézivezérléssel, központi döntéssel ossza le a számára kedves településeknek. Nyilván, ebből Arad megye magyar polgármesterei, a nagyobb számban magyarlakta települések szinte semmi nem látnak. Egy újabb, olyan intézkedés, amelynek eredményeként a szorgalmas emberek lakta, jól működő gazdasággal rendelkező Arad látja a kárát.” – magyarázta Faragó.

Categories: Aktuális, Slider