Winkler: a kereskedelemösztönzés fontos migrációs vonatkozásban is

Winkler: a kereskedelemösztönzés fontos migrációs vonatkozásban is

Az Európai Uniónak új stratégiára van szüksége a kereskedelmet ösztönző támogatások (Aid for Trade – AFD) területén, ugyanis ezek a támogatások életbevágóan fontosak a világ kevésbé fejlett országainak és régióinak előrehaladásában, emelte ki Winkler Gyula EP-képviselő, az INTA alelnöke, aki csütörtökön “A kereskedelmet ösztönző támogatásokra vonatkozó EU-s stratégia újragondolása” című kerekasztal megbeszélésen vett részt. Az eseményt a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság, az INTA és a Fejlesztési Bizottság, a DEVE közösen szervezte, házigazdája Winkler Gyula és Paavo Väyrynen, finn EP-képviselő, a DEVE alelnöke volt.

“Elég, ha Afrikára tekintünk, ahol – az Európai Bizottság szerint – a következő két évtizedben évente 18 millió új munkahelyre lenne szükség, hogy a demográfiai robbanás hatásait ki tudjuk védeni. A napi valóság viszont az, hogy évente mindössze három millió új munkahelyet hoznak létre abban a térségben. Ilyen értelemben a kereskedelmet ösztönző támogatásokra vonatkozó uniós stratégia életbevágóan fontos a migrációs kérdésben is. Az elkövetkező években több tíz millió ember fogja elhagyni szülőföldjét megélhetési gondok, fegyveres konfliktusok, klímaváltozás vagy természeti csapások következtében. Az EU migrációra vonatkozó stratégiájának része kell hogy legyen a fejletlen országok és régiók számára kidolgozott, helyi fejlesztést ösztönző stratéga” – mutatott rá Winkler Gyula a megbeszélésen.

Az EP-képviselő arról is beszélt, hogy gyorsan változó világban élünk, és ez rányomja a bélyegét a nemzetközi kereskedelemre is. Az e-kereskedelem robbanó fejlődését is elemezték, a hozzászólók szerint az online kereskedelem a KKV-éknak és a start-up-vállalatoknak, fiatal vállalkozóknak nagy lehetőséget nyújt, de ugyanakkor a kevésbé fejlett régiókban élők hátrányban vannak, a közigazgatás és az internethálózat fejletlensége miatt.

Az EU 2018-as költségvetésében nő a kereskedelmet ösztönző támogatási keret, de az EP-képviselők véleménye szerint kiemelten fontos lenne, hogy az ebből az alapból finanszírozott projektek minőségi, eredmény hozó elképzelések legyenek.  A csütörtöki megbeszélés egyik következtetése volt, hogy szükség van a köz- és magánszféra együttműködésére, valamint a kereskedelmi és beruházási politikák összehangolására. Ugyanakkor az EU-nak támogatnia kell a közlekedési és kommunikációs infrastruktúra fejlesztését célzó projekteket a fejletlen országokban, ezáltal hatékonyabbá téve a fejlesztési politikákat.  A Kereskedelmi Világszervezet 2005-ben dolgozta ki a kereskedelmi ösztönző támogatások rendszerét, melynek köszönhetően eddig 300 milliárd dollár értékben finanszíroztak projekteket a világ kevésbé fejlett országaiban és régióiban.

Winkler Gyula EP-képviselő sajtóirodája
Brüsszel, 2017. augusztus 31.

Categories: Aktuális, Slider