Közbelépett az RMDSZ: vegye meg a város a Régi Kaszinót

Közbelépett az RMDSZ: vegye meg a város a Régi Kaszinót

Miközben a mai tanácsülésen mindenkit csak a nagypiac és az egyesülési emlékmű helye foglalkoztatott, az RMDSZ két tanácsosa egy látszólag ártatlannak tűnő határozattervezetet fordított meg sikeresen a köz javára. Az egyik napirendi pont alapján a város lemond a Régi Kaszinó elővásárlási jogáról. Zárójelben: amennyiben magántulajdonos akar értékesíteni műemlék épületet, vagy műemlék épületben lévő lakást, kötelező kikérni az országos műemlékvédelmi hatóság álláspontját: megvásárolhatja a hatóság maga, vagy ha lemond, akkor második körben a városnak is nyilatkoznia kell. Hasonló ügyek egy évben tucatszámra akadnak, a város általában rendre lemond elővásárlási jogáról – főleg belvárosi lakások esetén –, most azonban az értékes és évtizedek óta elhanyagolt Régi Kaszinó került napirendre.
A voksolás előtt Bognár Levente alpolgármester jelezte, meg kellene fontolni a dolgot, mert más város is köztulajdonba vesz hasonló régi, “elfeledett” értékes épületeket. Szerencsére a PSD is erre az álláspontra helyezkedett, mondván, a 600 ezer eurós eladási ár nem sok, és az épületben, például házasságkötő termet lehetne kialakítani.
A polgármester demagóg módon ellenállt, mondván, kell a pénz aszfaltozásra (is), mert a kormány nem ad, a felújítás pedig kétmillió euróba kerülne. Hogy számolta ki azonnal és helyben, talány.
Kis vita alakult ki, végül Bognár módosító indítványát elfogadták, miszerint a város nem mond le az 1872-ben épült Régi Kaszinó elővásárlási jogáról, vagyis további puhítási akciókkal a lepusztult ingatlan köztulajdonba kerülhet. Arad van annyira gazdag, hogy simán megengedheti magának.

(ij)

Categories: Aktuális, Slider